Całka nieoznaczona
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 17 wrz 2005, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Terra Australis
- Podziękował: 1 raz
Całka nieoznaczona
Mam problem z wyliczeniem tej całki: \(\displaystyle{ \int xcos^{2}xdx}\). Liczyłem kilka razy przez części, ale nie mogę jej nigdy do końca wyliczyć...
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 17 wrz 2005, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Terra Australis
- Podziękował: 1 raz
Całka nieoznaczona
Nie wiem czy jest sens, bo zawsze dochodzę do całki, która jest trudniejsza do policzenia niż pierwotna; obojętnie czy \(\displaystyle{ U(x)=x}\) i \(\displaystyle{ V'(x)=cos^{2}x}\) czy też odwrotnie
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Całka nieoznaczona
Może być. Wtedy mamy:
\(\displaystyle{ du = dx, \quad v = t \cos^2 x \, dx}\)
Aby wyliczyć do końca v, zauważ, że \(\displaystyle{ \cos^2 x = \frac{1}{2}(1 + \cos 2x)}\). Dalej myślę, że sobie poradzisz, a w razie czego - pisz.
\(\displaystyle{ du = dx, \quad v = t \cos^2 x \, dx}\)
Aby wyliczyć do końca v, zauważ, że \(\displaystyle{ \cos^2 x = \frac{1}{2}(1 + \cos 2x)}\). Dalej myślę, że sobie poradzisz, a w razie czego - pisz.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11402
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Całka nieoznaczona
\(\displaystyle{ \int xcos^{2}xdx =\int x(\frac{1}{2}x +\frac{1}{4} sin(2x))^\prime dx = x(\frac{1}{2}x +\frac{1}{4} sin(2x)) - t \frac{1}{2}x +\frac{1}{4} sin(2x) dx}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 17 wrz 2005, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Terra Australis
- Podziękował: 1 raz
Całka nieoznaczona
a skąd się to bierze?
[ Dodano: 27 Lipca 2007, 13:38 ]
Znalazłem błąd. Teraz wynik się już zgadza
Wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{1}{4}cos2x+\frac{1}{4}x^{2}+\frac{1}{2}xsin2x}\) a w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ \frac{1}{8}cos2x+\frac{1}{4}x^{2}+\frac{1}{4}xsin2x}\)\(\displaystyle{ \cos^2 x = \frac{1}{2}(1 + \cos 2x)}\)
[ Dodano: 27 Lipca 2007, 13:38 ]
Znalazłem błąd. Teraz wynik się już zgadza
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
Całka nieoznaczona
\(\displaystyle{ \cos^2 x = \frac{1}{2}(2 \cos^2 x) = \frac{1}{2}( \sin^2 x + \cos^2 x + \cos^2 x - \sin^2 x ) = \\ = \frac{1}{2}(1 + \cos^2 x - \sin^2 x) = \frac{1}{2}(1 + \cos 2x)}\)koala pisze:a skąd się to bierze?