Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
-
Hania_87
- Użytkownik

- Posty: 860
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 86 razy
- Pomógł: 57 razy
Post
autor: Hania_87 » 27 lip 2007, o 00:24
\(\displaystyle{ \ln x \leqslant \sqrt{x}, x>0}\)
-
Tristan
- Gość Specjalny

- Posty: 2357
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 556 razy
Post
autor: Tristan » 27 lip 2007, o 01:27
Rozważ funkcję \(\displaystyle{ f(x)=\ln x - \sqrt{x}}\) dla \(\displaystyle{ x>0}\). Oblicz maksimum tej funkcji i wyciągnij z tego stosowne wnioski.