izometria przekształcająca trójkąt

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
janko2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 22 lip 2007, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

izometria przekształcająca trójkąt

Post autor: janko2 »

Na płaszczyźnie izometria \(\displaystyle{ F}\) przekształca trójkąt o wierzchołkach \(\displaystyle{ A=(1,-2),\ B=(2,0), \ C=(2,-2)}\) na trójkąt o wierzchołkach \(\displaystyle{ A'=(-2,-1),\ B'=(0,-2),\ C'=(-2,-2)}\). Izometria \(\displaystyle{ G}\) przekształca trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\) na trójkąt o wierzchołkach \(\displaystyle{ A'' =(-3,2),\ B''=(-2,0),\ C''=(-2,2)}\). Tylko jedna z tych izometrii jest parzysta. Która? Wyznacz ją podając wektor przesunięcia lub środek i kąt obrotu.

Poprawiłem zapis i temat. Polecam:
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=17374
max
Ostatnio zmieniony 26 lip 2007, o 22:48 przez janko2, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ