kwadrat-odbicia

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
janko2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 22 lip 2007, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

kwadrat-odbicia

Post autor: janko2 »

Dany jest kwadrat ABCD. Przez S1 oznaczamy odbicie w boku AB, przez S2 odbicie w przekątnej AC, a przez S3 odbicie w boku BC.Sprawdź, że złożenie S1S2 jest obrotem, a S1S2S3 jest odbiciem z poślizgiem. Wyznacz w obu przypadkach obraz trójkąta ABC. Podaj kąt obrotu S1S2 oraz oś odbicia i wektor poślizgu S1S2S3, jeśli A=(0,0), B=(1,0), C=(1,1)

Przeniosłem do odpowiedniego działu. Nie powielaj tematów.
max
Ostatnio zmieniony 26 lip 2007, o 22:38 przez janko2, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ