Jednostki w obliczeniach

adinho58
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 296
Rejestracja: 11 wrz 2014, o 21:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zgierz
Podziękował: 104 razy

Jednostki w obliczeniach

Post autor: adinho58 »

Witam.
Mam dosc prosty problem z jednostkami przy obliczeniach...

Mianowicie mam ułamek gdzie na górze mnoże liczby bez jednostek zaś na dole mam \(\displaystyle{ mm}\)
Czyli :
\(\displaystyle{ \frac{! \cdot 2}{4mm}}\) czyli jednostka wyniku końcowego bedzie w \(\displaystyle{ \frac{1}{mm}}\) ?
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3040
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Jednostki w obliczeniach

Post autor: loitzl9006 »

dokładnie, na to wychodzi

jednostkę \(\displaystyle{ \frac1{mm}}\) można (tak jak działania na potęgach) przedstawić jako \(\displaystyle{ mm^{-1}}\)
ODPOWIEDZ