Kłopotliwe przejście

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
Ballazzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 16 paź 2013, o 19:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kościerzyna
Podziękował: 23 razy

Kłopotliwe przejście

Post autor: Ballazzo »

Znalazłem pewne zadanie, ale nie rozumiem jednego przejścia:

\(\displaystyle{ \sum_{j = 1}^{n} (-2)^{n-j} = \sum_{j = 0}^{n-1} (-2)^{j}}\)

Mógłby ktoś to wytłumaczyć?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22458
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Kłopotliwe przejście

Post autor: a4karo »

Wypisz sobie składniki lewej strony i prawej strony
Ballazzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 16 paź 2013, o 19:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kościerzyna
Podziękował: 23 razy

Kłopotliwe przejście

Post autor: Ballazzo »

Dzięki!
ODPOWIEDZ