Pomorski konkurs matematyczny
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 17 lip 2007, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: pole truskawek
- Podziękował: 5 razy
Pomorski konkurs matematyczny
Wykaż, że jeżeli w liczbie trzycyfrowej środkowa cyfra jest równa sumie skrajnych cyfr, to liczba jest podzielna przez 11.
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Pomorski konkurs matematyczny
Niech
\(\displaystyle{ x,(x+y),y}\) będą cyframi (dobrze określonymi) danej liczny \(\displaystyle{ n}\)
Wtedy
\(\displaystyle{ n=100x+10(x+y)+y=110x+11y=11(10x+y}\)
A ponieważ w nawiasie mamy liczbę całkowitą, to dana liczba jest wielokrotnością liczby 11 i teza zadania jest prawdziwa
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ x,(x+y),y}\) będą cyframi (dobrze określonymi) danej liczny \(\displaystyle{ n}\)
Wtedy
\(\displaystyle{ n=100x+10(x+y)+y=110x+11y=11(10x+y}\)
A ponieważ w nawiasie mamy liczbę całkowitą, to dana liczba jest wielokrotnością liczby 11 i teza zadania jest prawdziwa
Pozdrawiam
- Anathemed
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 12 lip 2007, o 21:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 34 razy
Pomorski konkurs matematyczny
Jak naszą liczbę oznaczymy sobie: \(\displaystyle{ L = \overline{abc}}\) (a,b,c to cyfry),
I skorzystamy z założenia, że \(\displaystyle{ b = a + c}\), to dostaniemy:
\(\displaystyle{ L = \overline{abc} = 100a + 10b + c = 100a + 10(a+c) + c = 110a + 11c = 11(10a + c)}\) czyli 11 dzieli L, c.b.d.o.
I skorzystamy z założenia, że \(\displaystyle{ b = a + c}\), to dostaniemy:
\(\displaystyle{ L = \overline{abc} = 100a + 10b + c = 100a + 10(a+c) + c = 110a + 11c = 11(10a + c)}\) czyli 11 dzieli L, c.b.d.o.
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Pomorski konkurs matematyczny
Ogólniej, ponieważ \(\displaystyle{ 10 \equiv -1 od{11}}\), to liczba:
\(\displaystyle{ L = \overline{k_{n}k_{n - 1}\ldots k_{1} k_{0}} = k _{0}\cdot 10^{0} + k_{1}\cdot 10^{1} + \ldots + k_{n-1}\cdot 10^{n-1} + k_{n}\cdot 10^{n}}\)
jest podzielna przez 11 wtedy i tylko wtedy, gdy suma współczynników przy potęgach dziesiątki o wykładnikach parzystych jest przystaje modulo 11 sumie współczynników stojących przy potęgach o wykładnikach nieparzystych.
edit. racja
\(\displaystyle{ L = \overline{k_{n}k_{n - 1}\ldots k_{1} k_{0}} = k _{0}\cdot 10^{0} + k_{1}\cdot 10^{1} + \ldots + k_{n-1}\cdot 10^{n-1} + k_{n}\cdot 10^{n}}\)
jest podzielna przez 11 wtedy i tylko wtedy, gdy suma współczynników przy potęgach dziesiątki o wykładnikach parzystych jest przystaje modulo 11 sumie współczynników stojących przy potęgach o wykładnikach nieparzystych.
edit. racja
Ostatnio zmieniony 24 lip 2007, o 20:33 przez max, łącznie zmieniany 1 raz.
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Pomorski konkurs matematyczny
Raczej przystaje modulo 11max pisze:Ogólniej, [...] liczba[...]jest podzielna przez 11 wtedy i tylko wtedy, gdy suma współczynników przy potęgach dziesiątki o wykładnikach parzystych jest równa sumie współczynników stojących przy potęgach o wykładnikach nieparzystych.
Pozdrawiam