Turyści - droga i prędkość
-
monika_kot
- Użytkownik

- Posty: 30
- Rejestracja: 19 paź 2011, o 17:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ns
- Podziękował: 2 razy
Turyści - droga i prędkość
Turyści mieli przybyc do schroniska o godzinie 12.00. Szli już 2h i przeszli dopiero 7km. Obliczyli, ze idąc z taka prędkością przyjdą do schroniska o godz.13.00. Pozostałą trase przebyli więc z prędkością 5km/h i przyszli na miejsce o godz. 11.30. Jak daleko od miejsca startu było schronisko i o której godzinie wyszli turyści?
-
Ania221
- Użytkownik

- Posty: 1922
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Turyści - droga i prędkość
Do momentu zmiany prędkości turyści szli z \(\displaystyle{ v=3,5km/h}\)
Gdyby dalej szli z taką samą prędkością, to do schroniska dotarliby po czasie \(\displaystyle{ t}\)
Z większą prędkością, przybyli do schroniska w czasie krótszym i 1,5 godziny \(\displaystyle{ t_2=t-1,5}\)
\(\displaystyle{ 3,5t=5(t-1,5)}\)
\(\displaystyle{ t=5}\)
\(\displaystyle{ t_2=5-1,5=3,5h}\)
\(\displaystyle{ s_2=5 \cdot 3,5=17,5}\)
całkowita droga jest dłuższa od \(\displaystyle{ s_2}\) o 7 km, a całkowity czas jest dłuższy od \(\displaystyle{ t_2}\) o 2 h
Gdyby dalej szli z taką samą prędkością, to do schroniska dotarliby po czasie \(\displaystyle{ t}\)
Z większą prędkością, przybyli do schroniska w czasie krótszym i 1,5 godziny \(\displaystyle{ t_2=t-1,5}\)
\(\displaystyle{ 3,5t=5(t-1,5)}\)
\(\displaystyle{ t=5}\)
\(\displaystyle{ t_2=5-1,5=3,5h}\)
\(\displaystyle{ s_2=5 \cdot 3,5=17,5}\)
całkowita droga jest dłuższa od \(\displaystyle{ s_2}\) o 7 km, a całkowity czas jest dłuższy od \(\displaystyle{ t_2}\) o 2 h