Część rzeczywista kwadratu liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
juna8001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 22 lis 2015, o 16:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Część rzeczywista kwadratu liczby zespolonej

Post autor: juna8001 »

Czy dobrze to rozwiązuję?
\(\displaystyle{ Re \left( Z ^{2} \right) = 0

Z = a + ib}\)

\(\displaystyle{ Z ^{2} = \left( a + ib\right) ^{2} = a ^{2} + 2abi - b ^{2} = a ^{2} - b ^{2} + 2abi}\)
\(\displaystyle{ Re \left( Z ^{2} \right) = a ^{2} - b ^{2} = 0}\)
\(\displaystyle{ a = b \vee a = -b}\)
Ostatnio zmieniony 22 lis 2015, o 17:40 przez juna8001, łącznie zmieniany 1 raz.
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 710
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

Część rzeczywista kwadratu liczby zespolonej

Post autor: SidCom »

dobrze
ODPOWIEDZ