Jak obliczyć asymptote poziomom dla tej funkcji:
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{1-x^{3}}{2+x}}\)
\(\displaystyle{ a= \lim_{ x\to \infty } \frac{(1-x)(1+x+x^{2})}{2x+x^{2}}}\)
Ile to się równa ? Zero ?
I jak obliczyć b?
Wykazac, ze asymptota nie istnieje
-
boski_login
- Użytkownik

- Posty: 89
- Rejestracja: 28 maja 2013, o 12:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 4 razy
-
boski_login
- Użytkownik

- Posty: 89
- Rejestracja: 28 maja 2013, o 12:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 4 razy
Wykazac, ze asymptota nie istnieje
Granicę poziomą wyznaczamy przez obliczenie granicy z funkcji przy x dążącym do nieskończoności lub minus nieskończoności.
Zatem:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to \infty } \frac{1-x^{3}}{2+x}= \lim_{x \to \infty } ...=...}\)
Czyli jak zapisać inaczej ten wzór funkcji, aby było wsiadać, że tu asymptoty poziomej nie ma ? (Przynajmniej tak mi się wydaję, że jej nie będzie).
Zatem:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to \infty } \frac{1-x^{3}}{2+x}= \lim_{x \to \infty } ...=...}\)
Czyli jak zapisać inaczej ten wzór funkcji, aby było wsiadać, że tu asymptoty poziomej nie ma ? (Przynajmniej tak mi się wydaję, że jej nie będzie).
Ostatnio zmieniony 17 lis 2015, o 21:02 przez boski_login, łącznie zmieniany 1 raz.
-
boski_login
- Użytkownik

- Posty: 89
- Rejestracja: 28 maja 2013, o 12:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 4 razy
Wykazac, ze asymptota nie istnieje
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to \infty } \frac{ \frac{1}{x} -x^{2}}{ \frac{2}{x} +1}}\)
Aaa...czyli w takim zapisasie widać, że licznik będzie dążył do \(\displaystyle{ - \infty}\), w mianowniku zostanie 1, zatem cała funkcja będzie dążyła też do\(\displaystyle{ - \infty}\).
P.S. To nie był żart, to poprostu zmęczenie materiału, sorki.
Aaa...czyli w takim zapisasie widać, że licznik będzie dążył do \(\displaystyle{ - \infty}\), w mianowniku zostanie 1, zatem cała funkcja będzie dążyła też do\(\displaystyle{ - \infty}\).
P.S. To nie był żart, to poprostu zmęczenie materiału, sorki.
