1) Napisać rownanie paraboli otrzymanej przez przesuniecie paraboli \(\displaystyle{ y=x^2}\) o wektor \(\displaystyle{ [-1,2]}\).
2) Wiedzac ze miejscami zerowymi paraboli \(\displaystyle{ y=2x^2+bx+c}\) sa liczby: 0 oraz 2 napisac jej rownanie
Wyznaczanie równania paraboli.
-
Skrzypu
- Użytkownik

- Posty: 1000
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Wyznaczanie równania paraboli.
1.
przesuwając parabolę \(\displaystyle{ y=x^2}\) o wektor \(\displaystyle{ [-1,2]}\) otrzymujemy parabolę
\(\displaystyle{ y=(x+1)^2+2}\)
2.
Postaw za \(\displaystyle{ x=0}\) i \(\displaystyle{ x=2}\) za \(\displaystyle{ y=0}\) i masz układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases}
0=2\cdot 0^2+b \cdot 0+c\\
0=2 \cdot 2^2+b \cdot 2+c
\end{cases}}\)
i wyliczasz mi wyszło
\(\displaystyle{ y=2x^2-4x}\)
przesuwając parabolę \(\displaystyle{ y=x^2}\) o wektor \(\displaystyle{ [-1,2]}\) otrzymujemy parabolę
\(\displaystyle{ y=(x+1)^2+2}\)
2.
Postaw za \(\displaystyle{ x=0}\) i \(\displaystyle{ x=2}\) za \(\displaystyle{ y=0}\) i masz układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases}
0=2\cdot 0^2+b \cdot 0+c\\
0=2 \cdot 2^2+b \cdot 2+c
\end{cases}}\)
i wyliczasz mi wyszło
\(\displaystyle{ y=2x^2-4x}\)
-
sarenka
Wyznaczanie równania paraboli.
dzieki, ale w 1 zadania wlasnie nie wiem jak sie przesuwa o wektor, moglby ktos mi to wyjasnic???
-
ajrt
- Użytkownik

- Posty: 14
- Rejestracja: 30 cze 2004, o 09:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ełk
- Pomógł: 2 razy
Wyznaczanie równania paraboli.
Parabola
Czy potrafisz ja narysować ?? Mam na myśli tą \(\displaystyle{ y=x^2}\).
Jeśli tak, to już sprawa jest prosta W paraboli \(\displaystyle{ (y=x^2)}\) masz wierzchołek o współrzędnych \(\displaystyle{ (0,0)}\) i to jego musisz przesunąć o wektor \(\displaystyle{ [-1,2]}\), czyli:
\(\displaystyle{ W(0+(-1), 0+2) \Rightarrow W(-1, 2)}\)
I tak z każdym punktem powinnaś robić
A jeśli mowa o tym przesuwaniu to jest tak:
Jeżeli funkcję o równaniu \(\displaystyle{ y=x^2}\) chcemy przesunąć o wektor o współrzędnych \(\displaystyle{ [p,q]}\) to robimy to w następujący sposób: \(\displaystyle{ y=(x-p)^2+q}\) (wnioski - pierwszą współrzędną odejmujemy od samego x ).
Jeśli tego nie rozumiesz, to pytaj
Pozdrówka, Anka
Czy potrafisz ja narysować ?? Mam na myśli tą \(\displaystyle{ y=x^2}\).
Jeśli tak, to już sprawa jest prosta W paraboli \(\displaystyle{ (y=x^2)}\) masz wierzchołek o współrzędnych \(\displaystyle{ (0,0)}\) i to jego musisz przesunąć o wektor \(\displaystyle{ [-1,2]}\), czyli:
\(\displaystyle{ W(0+(-1), 0+2) \Rightarrow W(-1, 2)}\)
I tak z każdym punktem powinnaś robić
A jeśli mowa o tym przesuwaniu to jest tak:
Jeżeli funkcję o równaniu \(\displaystyle{ y=x^2}\) chcemy przesunąć o wektor o współrzędnych \(\displaystyle{ [p,q]}\) to robimy to w następujący sposób: \(\displaystyle{ y=(x-p)^2+q}\) (wnioski - pierwszą współrzędną odejmujemy od samego x ).
Jeśli tego nie rozumiesz, to pytaj
Pozdrówka, Anka
Wyznaczanie równania paraboli.
Ogólnie o wektorach i przesunięciach:
wektor ma współrzędne \(\displaystyle{ u=(p,q)}\),
funkcja ma wzór: \(\displaystyle{ y=f(x)}\),
wzór funkcji przesuniętej o wektor u:
\(\displaystyle{ y=f(x-p)+q}\).
To tak ogólnie, szczególnie w tym zadaniu wyżej podane odpowiedzi są ok.
wektor ma współrzędne \(\displaystyle{ u=(p,q)}\),
funkcja ma wzór: \(\displaystyle{ y=f(x)}\),
wzór funkcji przesuniętej o wektor u:
\(\displaystyle{ y=f(x-p)+q}\).
To tak ogólnie, szczególnie w tym zadaniu wyżej podane odpowiedzi są ok.
-
sarenka
