podnośnik nożycowy - wyznaczenie siły rozciągającej śrubę

ananas88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 11 lis 2015, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

podnośnik nożycowy - wyznaczenie siły rozciągającej śrubę

Post autor: ananas88 »

Mam do zaprojektowania podnośnik nożycowy, zanim zabiorę się do doboru materiału i obliczeń chciałbym upewnić się, czy prawidłowo wyznaczyłem siłę rozciągającą śrubę.
\(\displaystyle{ Q=800N}\)
\(\displaystyle{ \alpha=45}\)

schemat:

Kod: Zaznacz cały

https://imageshack.com/i/paQgz2y3j


Tak liczę siłę: \(\displaystyle{ F=Q\ctg(\alpha)}\) z czego wynika, że siła rozciągająca to nadal \(\displaystyle{ 800N}\)...
Mam wątpliwości co do tego rozwiązania, ale nie mam innego pomysłu.

Czy ktoś mógłby dać mi wskazówki?
Ostatnio zmieniony 11 lis 2015, o 21:55 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

podnośnik nożycowy - wyznaczenie siły rozciągającej śrubę

Post autor: kruszewski »

Jeżeli kąt między ramionami jest taki jak na rysunku, \(\displaystyle{ \varphi= 2 \alpha = 2 \cdot 45^o=90^o}\) to wynik jaki Kolega otrzymuje jest poprawny.
Ale czy jest to najmniejszy kąt? Co oznaczałoby najmniejszą wysokość podnośnika.
Przy innej mierze tego kąta wynik oczywista będzie inny.
Wykreślnie to rozwiązanie (nawet ogólnie) wygląda tak:

Czerwonym kolorem obciążenie podnośnika \(\displaystyle{ Q}\), niebieskim reakcja podparcia.
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2429
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 608 razy

podnośnik nożycowy - wyznaczenie siły rozciągającej śrubę

Post autor: siwymech »

AU
AU
556abe77f65cf06dmed.jpg (31.86 KiB) Przejrzano 1645 razy
..............
1.Rzut sumy \(\displaystyle{ Q}\) na oś pionową jest równy sumie rzutów sił składowych
\(\displaystyle{ F _{1}, F _{2}}\) na tę samą oś.
\(\displaystyle{ Q=F _{1} \cdot \cos \alpha +F _{2} \cdot \cos \alpha}\) (1)
Ponadto z symetrii układu wynika:
\(\displaystyle{ F _{1}=F _{2}}\)
Co daje :
\(\displaystyle{ F _{1}=F _{2}= \frac{Q}{2 \cos \alpha }}\) (2)
.......................................
Przesuwamy siły \(\displaystyle{ F _{1}, F _{2}}\) wzdłuż osi ich działania i rozkładamy na dwie składowe wzdłuż osi pionowej i poziomej.
Łatwo z zamkniętego wieloboku sił (trójkąta) znaleźć wartości obu składowych.
Składowa pozioma \(\displaystyle{ F _{2x}}\):
\(\displaystyle{ F _{2x}=F _{2} \cdot \sin \alpha = \frac{Q}{2 tg \alpha }= \frac{Q}{2} \cdot ctg \alpha}\) (3)
....................................
Do rozważenia:
Poleciłbym tu zastosowanie zasady prac przygotowanych(wirtualnych)-przesunięcie przygotowane w ruchu obrotowym od \(\displaystyle{ M}\) i w ruchu postępowym od \(\displaystyle{ Q}\).
/Praca ruchu obrotowego(od momentu obrotowego \(\displaystyle{ M}\)-napęd od korby?) zamieniana na pracę w ruchu postępowym./
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

podnośnik nożycowy - wyznaczenie siły rozciągającej śrubę

Post autor: kruszewski »

Jeżeli zastosować polecaną zasadę prac przygotowanych, to przesunięcie przygotowane nie w ruchu obrotowym a od przemieszczenia poziomego końca pręta, którym jest śruba nieobracająca się, pręt o sztywności na rozciąganie. (sugerowany moment jest zależny nie tylko od siły naciągu pręta (śruby) ale i od innych czynników geometrycznych i mechanicznych).
W.Kr.
ananas88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 11 lis 2015, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

podnośnik nożycowy - wyznaczenie siły rozciągającej śrubę

Post autor: ananas88 »

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź!
Jeśli chodzi o obliczenie siły, z jaką trzeba działać na korbę aby obrócić śrubę podejrzewałem, że można zastosować zasadę prac przygotowanych, jednak wolałbym nie korzystać z czegoś, czego nie do końca rozumiem (a przynajmniej nie dla rozpatrywanego przypadku).

Zastanawiam się, czy można skorzystać z następującego wzoru:

\(\displaystyle{ H=P\tg( \gamma- \rho)}\)
gdzie: \(\displaystyle{ H}\)-siła obracająca
\(\displaystyle{ \gamma}\)- kąt pochylenia linii śrubowej gwintu
\(\displaystyle{ \rho}\) - pozorny kąt tarcia

jednakże wzór dotyczy dokręcania/odkręcania nakrętki... Czy dla śruby też można go wykorzystać?
Ostatnio zmieniony 12 lis 2015, o 22:29 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach w całości. Do tego wszystkie, a nie tylko niektóre.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

podnośnik nożycowy - wyznaczenie siły rozciągającej śrubę

Post autor: kruszewski »

Kolega postawił pytanie o miarę siły jaka rozciąga pręt o kształcie śruby, a która to siła utrzymuje w równowadze ramiona podnośnika jeżeli nań działa zadana siła Q.
Zatem starajmy się siłę określić.
ananas88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 11 lis 2015, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

podnośnik nożycowy - wyznaczenie siły rozciągającej śrubę

Post autor: ananas88 »

Rozumiem, źle zrozumiałem.

Dziękuję za pomoc!
Marcy Darcy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 30 cze 2015, o 19:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

podnośnik nożycowy - wyznaczenie siły rozciągającej śrubę

Post autor: Marcy Darcy »

Jestem na etapie projektu podnośnika, i tak się zastanawiam nad postem @siwymech.
siwymech pisze: \(\displaystyle{ F _{1}=F _{2}= \frac{Q}{2 \cos \alpha }}\)
Zakładając \(\displaystyle{ Q=10, \alpha =30^o}\):

\(\displaystyle{ F _{1}=F _{2}= \frac{Q}{2 \cos \alpha }=\frac{10}{2 \cos 30^o } \approx 5,77}\)

Czegoś tu nie rozumiem.
siwymech pisze: \(\displaystyle{ F _{2x}=F _{2} \cdot \sin \alpha = \frac{Q}{2 tg \alpha }= \frac{Q}{2} \cdot ctg \alpha}\)
\(\displaystyle{ F _{2x}=F _{2} \cdot \sin \alpha =5,77 \cdot \sin 30^o \approx 2,89}\)
\(\displaystyle{ F _{2x}= \frac{Q}{2 tg \alpha }= \frac{10}{2 \cdot tg30^o} \approx 8,66}\)
\(\displaystyle{ F _{2x}=\frac{Q}{2} \cdot ctg \alpha = \frac{10}{2} \cdot ctg30^o \approx 8,66}\)
Nie ma równości.
Czy nie powinno być: \(\displaystyle{ F _{2x}=F _{2} \cdot \sin \alpha = \frac{Q}{2 ctg \alpha }= \frac{Q}{2} \cdot tg \alpha}\)
??
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

podnośnik nożycowy - wyznaczenie siły rozciągającej śrubę

Post autor: kruszewski »

Zapomniano tu, że
na podstawę podnośnika działa reakcja podłoża równa obciążeniu skierowana ku górze wywołując siły w dolnych ramionach. Zatem schemat sił będzie jak na rysunku poniżej.

Odnośnie uwagi Koleżanki, to ma Ona rację dla składowej poziomej siły w górnym ramieniu.
W.Kr.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

podnośnik nożycowy - wyznaczenie siły rozciągającej śrubę

Post autor: SlotaWoj »

Marcy Darcy ma rację. SiwyMech w swoim wyprowadzeniu zrobił błąd.
Powinno być (z uwzględnieniem uwagi Kruszewskiego – bo to dopiero „pół siły”):
  • \(\displaystyle{ \frac{F_{2x}}{2}=F_2\cdot\sin\alpha=\frac{Q\cdot\sin\alpha}{2\cdot\cos\alpha}= \frac{Q}{2}\cdot\tg\alpha}\)
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

podnośnik nożycowy - wyznaczenie siły rozciągającej śrubę

Post autor: kruszewski »

Traktując podnośnik jak kratownicę z przegubami można uzyskać rozwiązanie graficzne posługując się planem sił Cremony.
Marcy Darcy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 30 cze 2015, o 19:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

podnośnik nożycowy - wyznaczenie siły rozciągającej śrubę

Post autor: Marcy Darcy »

SlotaWoj pisze:Marcy Darcy ma rację. SiwyMech w swoim wyprowadzeniu zrobił błąd.
Powinno być (z uwzględnieniem uwagi Kruszewskiego – bo to dopiero „pół siły”):
  • \(\displaystyle{ \frac{F_{2x}}{2}=F_2\cdot\sin\alpha=\frac{Q\cdot\sin\alpha}{2\cdot\cos\alpha}= \frac{Q}{2}\cdot\tg\alpha}\)
Czyli rozumiem, że całkowita siła rozciągająca śrubę, którą należy przyjąć w obliczeniach wytrzymałościowych, to po prostu \(\displaystyle{ Q \cdot \tg \alpha}\) ?
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

podnośnik nożycowy - wyznaczenie siły rozciągającej śrubę

Post autor: kruszewski »

Tak, co widać jak na dłoni patrząc na powyższe obrazki.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

podnośnik nożycowy - wyznaczenie siły rozciągającej śrubę

Post autor: SlotaWoj »

Z całej dotychczasowej dyskusji nie wynika czy autor wątku ma świadomość, że podnośnik może być obciążony w stanie podniesionym lub opuszczonym, a w stanach tych wielkości sił są różne. Musi założyć jakiś przedział zmienności kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) i obliczenia wytrzymałościowe przeprowadzać dla najmniej korzystnego przypadku, tzn. nie może ograniczyć się jedynie do kąta \(\displaystyle{ \alpha=45^\circ}\). Śrubę podnośnika należy przeliczyć na rozciąganie ze skręcaniem.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

podnośnik nożycowy - wyznaczenie siły rozciągającej śrubę

Post autor: kruszewski »

Bardzo słuszne spostrzeżenie. Ale czy podpowiadającym wypada aż taka ingerencja w temat?
Myślę, że na zadane pytanie odpowiedź została udzielona więcej niż obszernie.
Kolejny krok należy do pytającego. Może go nie chcieć uczynić.
W.Kr.
ODPOWIEDZ