Brak niektórych znaków.

Sprawy techniczne; TeX, avatary, shoutbox, funkcje specjalne... O tym wszystkim tutaj.
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Brak niektórych znaków.

Post autor: AndrzejK » 3 lis 2015, o 15:41

Co się stało z kodowaniem znaków na forum? literkę l z kreską zamienia na ł i ogólnie część liter wygląda inaczej.

Czy tylko mnie to dotyczy, czy inni też to mają?

Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź

Brak niektórych znaków.

Post autor: kropka+ » 3 lis 2015, o 16:04

\(\underline{i}; \overline{i}; \underline{I}; \overline{I}\) O to chodzi?

AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Brak niektórych znaków.

Post autor: AndrzejK » 3 lis 2015, o 16:20

Nie, wpisuję wyrazy, które zaznaczone są na czerwono na obrazku, a efekt jest inny:

Awatar użytkownika
Althorion
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Brak niektórych znaków.

Post autor: Althorion » 3 lis 2015, o 18:08

Zobacz, czy moje słowa wyświetlają się poprawnie:
nierówność, ławka

Jeśli tak, to masz problem z układem klawiatury. Jeśli nie, to z kodowaniem znaków po stronie przeglądarki.

AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Brak niektórych znaków.

Post autor: AndrzejK » 3 lis 2015, o 18:35

Nie wyświetla się poprawnie. Próbowałem coś zmienić w ustawieniach przeglądarki, ale nic to nie dało. Dodam, że na każdej innej stronie wszystko jest w porządku - tylko na tej (i to dziwnym trafem od dzisiaj, wcześniej było dobrze) stronie mam coś takiego.

Co ciekawe jak skopiuję ten tekst i wkleję na inną stronę (np. w wyszukiwarkę w Google) to wkleja mi się prawidłowa wersja, więc może to jakiś problem z wyświetlaniem znaków, a nie samym kodowaniem?

Awatar użytkownika
Althorion
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Brak niektórych znaków.

Post autor: Althorion » 3 lis 2015, o 20:14

Wątpię. Ustawienia kodowania są osobne dla każdej witryny, więc objawy byłyby właśnie takie, jak opisujesz.

Powiedz jaką masz przeglądarkę, to Ci opiszę, jak się to ustawia.

AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Brak niektórych znaków.

Post autor: AndrzejK » 3 lis 2015, o 20:29

Google Chrome.

Awatar użytkownika
Althorion
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Brak niektórych znaków.

Post autor: Althorion » 3 lis 2015, o 20:52

Hamburger menu (te trzy kreski w prawym górnym rogu) → Więcej narzędzi → Kodowanie → Unicode (UTF-8)

AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Brak niektórych znaków.

Post autor: AndrzejK » 3 lis 2015, o 20:54

Próbowałem to już wcześniej, mam to włączone i nic nie daje.

Awatar użytkownika
Althorion
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 4541
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Brak niektórych znaków.

Post autor: Althorion » 3 lis 2015, o 21:01

To pozostają jeszcze jakieś dziwaczne problemy z czcionkami, ale tutaj Cię już zostawię samego sobie, gdyż nie mam zbyt dużego doświadczenia z tym.

AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 974
Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Brak niektórych znaków.

Post autor: AndrzejK » 3 lis 2015, o 23:23

No nic, dziękuję za próbę pomocy.

ODPOWIEDZ