Więźniowie i strażnik

Matematyczne łamigłowki i zagadki...
blade
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 586 razy
Pomógł: 16 razy

Więźniowie i strażnik

Post autor: blade »

Zasłyszałem ciekawą zagadkę, rozwiązanie trochę mi zajęło, więc pomyślałem, że się tutaj nią podzielę:)
W celi jest dwóch więźniów. Strażnik zaproponował, że wypuści ich jeśli dobrze wykonają zadanie, które brzmi następująco :
Do pomieszczenia ze strażnikiem wchodzi jeden z więźniów, na szachownicy (8x8) losowo zostały rozłożone monety (orłem lub reszką). Strażnik obraca na drugą stronę jedną z monet. Zadaniem pierwszego więźnia jest odwrócenie (może również nic nie robić, jeśli nie potrzebuje) jednej z monet, tak aby drugi więzień po wejściu mógł wskazać, która z monet została odwrócona przez strażnika (żeby była jasność więźniowie mogą się ze sobą dogadać co do sposobu itp.).
Zagadka oczywiście brzmi : Jak powinni postępować więźniowie?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7336
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Więźniowie i strażnik

Post autor: Kartezjusz »

Więzień widzi obrót monety przez strażnika?
S
blade
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 586 razy
Pomógł: 16 razy

Więźniowie i strażnik

Post autor: blade »

Tak, w tym rzecz, że pierwszy więzień musi przekazać za pomocą obrotu jednej monety, informacje na temat tego, która moneta została odwrócona przez strażnika.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8708
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 335 razy
Pomógł: 3431 razy

Więźniowie i strażnik

Post autor: kerajs »

Może tak:

Pierwszy więzień odwraca monetę na polu A1 (choć lepiej by to było mniej oczywiste pole np. C7).
Jej położenie na polu określa literę pola monety strażnika:
A - blisko górnego boku kwadratu A1
B - blisko górnego oraz prawego boku kwadratu A1
C - blisko prawego boku kwadratu A1
itd.
Obrót monety określa cyfrę pola monety strażnika:
1 - moneta leży normalnie
2 - jest obrócona w prawo o 45 stopni
3 - jest obrócona w prawo o 90 stopni
itd.

Np. moneta blisko lewego boku pola A1 i obrócona o 180 stopni wskazuje na obrócenie przez strażnika monety z pola G5 .

Ps. Można by w ten sposób parę osób naciągnąć na piwo.
Ostatnio zmieniony 31 paź 2015, o 17:11 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7336
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Więźniowie i strażnik

Post autor: Kartezjusz »

Skąd wiesz, że monety są na tyle małe, żeby różnie ustawić je na polu?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8708
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 335 razy
Pomógł: 3431 razy

Więźniowie i strażnik

Post autor: kerajs »

Jak są większe to tym lepiej, sztuczka jest mniej oczywista.
A - moneta dotyka tylko górnego boku kwadratu A1
B - moneta dotyka górnego oraz prawego boku kwadratu A1
C - moneta dotyka tylko prawego boku kwadratu A1
itd
blade
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 586 razy
Pomógł: 16 razy

Więźniowie i strażnik

Post autor: blade »

kerajs, zagadka ma polegać na bardziej matematycznym rozwiązaniu, po prostu odwrócenie jednej monety, przy założeniu, że strażnik po wszystkim czyści całą szachownicę i ustawia monety tak jak były ułożone (orłem lub reszką) po zmianie dokonanej przez pierwszego więźnia ^^.
WSKAZÓWKA:    
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7336
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Więźniowie i strażnik

Post autor: Kartezjusz »

Ukryta treść:    
blade
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 586 razy
Pomógł: 16 razy

Więźniowie i strażnik

Post autor: blade »

Rozwiązanie jest bardzo proste, jeśli chcesz to mogę napisać, ale nie chcę psuć Tobie zagadki
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7336
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Więźniowie i strażnik

Post autor: Kartezjusz »

Upomnę się później o wskazówkę-- 5 listopada 2015, 18:21 --Malutka zajawka? Każdy sposób jest kontrowany ustawieniem monet na szachownicy.
blade
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 586 razy
Pomógł: 16 razy

Więźniowie i strażnik

Post autor: blade »

Przepraszam Kartezjusz, nie zajrzałem tutaj odkąd edytowałeś post, dopiero teraz kerajs przypomniał mi o tym wątku.

Hm.. Wskazówka? Myślę, że druga wskazówka z poniższych mocno wyjaśnia sprawę.
WSKAZÓWKA 1:    
WSKAZÓWKA 2:    
Awatar użytkownika
Rafsaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 466
Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 80 razy

Więźniowie i strażnik

Post autor: Rafsaf »

Może tak:
Ukryta treść:    
Ostatnio zmieniony 27 mar 2017, o 14:08 przez Rafsaf, łącznie zmieniany 1 raz.
blade
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 3 cze 2014, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 586 razy
Pomógł: 16 razy

Więźniowie i strażnik

Post autor: blade »

Dokładnie tak, weź rozwiązanie w hide, /hide, aby ukryć, może ktoś będzie chciał sam dojść do rozwiązania
Awatar użytkownika
Rafsaf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 466
Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
Podziękował: 54 razy
Pomógł: 80 razy

Więźniowie i strażnik

Post autor: Rafsaf »

Przyznam, że bez wskazówki 2 nic bym nie wskórał. Ciekawa zagadka.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10305
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2429 razy

Re: Więźniowie i strażnik

Post autor: Dasio11 »

To rozwiązanie jest niedobre. Załóżmy, że początkowo orły leżą na polach \(\displaystyle{ 4}\) i \(\displaystyle{ 8}\) a strażnik odwraca monetę na polu \(\displaystyle{ 8}\) reszką. Wtedy \(\displaystyle{ s_1 = 4,}\) więc \(\displaystyle{ y = 4 \vee y = 60.}\) Jednak obrócenie każdej z tych dwóch monet zmieni sumę na \(\displaystyle{ 0}\) a nie \(\displaystyle{ 8,}\) tak jak chcemy.
ODPOWIEDZ