Czy układ wektorów jest liniowo niezależny

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
sakilpl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 5 wrz 2012, o 19:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Czy układ wektorów jest liniowo niezależny

Post autor: sakilpl »

Witam,
mam zbadać czy układ wektorów \(\displaystyle{ \left\{ x, \sin\left( x\right), \cos\left( x\right) \right\}}\) jest liniowo niezależny w przestrzeni \(\displaystyle{ R^{R}}\).
Moje pierwsze pytanie to jak mam rozumieć przestrzeń \(\displaystyle{ R^{R}}\) ? Bo \(\displaystyle{ R^{2}}\) to po prostu pary liczb. Ale np. \(\displaystyle{ R^{1,5}}\) - jak mam to rozumieć?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7336
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Czy układ wektorów jest liniowo niezależny

Post autor: Kartezjusz »

\(\displaystyle{ R^R}\)zbiór funkcji. Rzeczywisto rzeczywistych.
ODPOWIEDZ