Dla podanego pręta obciązonego wyznaczyć siły osiowe
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 19 paź 2015, o 18:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzegom
- Podziękował: 1 raz
Dla podanego pręta obciązonego wyznaczyć siły osiowe
Witam wszystkich.
Mam dwie sprawy do osób chcących pomóc
Pierwsze to to że jestem dość słaby z wytrzymałości materiałów i może ma ktoś jakąś fajną stronę albo inną pomoc naukową w której tłumaczą dość dosadnie jak się rozwiązuje zadania ?
A drugie to to że mam problem z zadaniem domowym , mógłby ktoś rzucić okiem i mi pomóc? Będę naprawdę wdzięczny.
Pozdrawiam Wszystkich.
Link do zadania
Mam dwie sprawy do osób chcących pomóc
Pierwsze to to że jestem dość słaby z wytrzymałości materiałów i może ma ktoś jakąś fajną stronę albo inną pomoc naukową w której tłumaczą dość dosadnie jak się rozwiązuje zadania ?
A drugie to to że mam problem z zadaniem domowym , mógłby ktoś rzucić okiem i mi pomóc? Będę naprawdę wdzięczny.
Pozdrawiam Wszystkich.
Link do zadania
Ostatnio zmieniony 29 paź 2015, o 13:48 przez eno, łącznie zmieniany 1 raz.
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2430
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Dla podanego pręta obciązonego wyznaczyć siły osiowe
..............................................................
I.Zagadnienie statyki
1. Obciążenie ciągłe \(\displaystyle{ q[N/m]}\) przyłożone na długości \(\displaystyle{ 2l[m]}\) dolnej części pręta zastepujemy siłą skupioną \(\displaystyle{ Q}\) i zaczepiamy w połowie jego długości, jak na sporządzonym rysunku ;
\(\displaystyle{ Q=q \cdot 2l[N]}\) (1)
2. Z warunku równowagi otrzymamy;
\(\displaystyle{ Q-R _{1}-R _{2}=0}\) (2)
II.Zagadnienie z wytrzymałości
Z równania (2) wynika, że układ jest jednokrotnie statycznie niewyznaczalny.
Brakujące równanie możemy napisać z warunku odkształceń, rozpatrując stronę geometryczną zagadnienia. Niezbędna będzie również znajomość prawa HOOKE'A.
........................
Pomoce do nauki to podręcznik i zbiory zadań wskazane przez prowadzącego wykłady, ćwiczenia.
Wpisując w przeglądarce ... "Zbiór zadań z wytrzymałości" otrzyma Pan mnóstwo pozycji i propozycji...
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Dla podanego pręta obciązonego wyznaczyć siły osiowe
Np. tę, zadania rozpoczynają się od 'elementarza".
, ... ialow.html
Ale tydzień temu pisaliśmy do siebie na ten temat. Wskazywałem wtedy dwie dobre "akademickie" pozycje. I nic nie było w bibliotece?
W.Kr.
, ... ialow.html
Ale tydzień temu pisaliśmy do siebie na ten temat. Wskazywałem wtedy dwie dobre "akademickie" pozycje. I nic nie było w bibliotece?
W.Kr.
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2430
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Dla podanego pręta obciązonego wyznaczyć siły osiowe
Wybrana literatura z zakresu wytrzymałości materiałów
Podręczniki akademickie
1. M.E. Niezgodziński, T. Niezgodziński ,Wytrzymałość materiałów
- M.E. Niezgodziński, T. Niezgodziński -Zadania z wytrzymałości materiałów, WNT 2013
2. S.Wolny, A.Siemieniec.: Wytrzymałość materiałów, Część I. Teoria. Zastosowanie. Wydawnictwo AGH 2000.
3. E. Cegielski: Wytrzymałość materiałów. Teoria, przykłady, zadania. IMiPKM, Politechnika Krakowska 2000.
4. M.Banasiak, K.Grosman, M.Trombski.: Zbiór zadań z wytrzymałości materiałów. PWN. Warszawa 1992.
5. K.Magnucki, W.Szyć.: Wytrzymałość materiałów w zadaniach. PWN. Warszawa-Poznań. 1987
6. T.Rajfert, J.Rżysko.: Zbiór zadań ze statyki i wytrzymałości materiałów. PWN Warszawa 1974.
7. Walczak J., Wytrzymałość materiałów oraz podstawy teorii sprężystości i plastyczności, PWN 1966
8. J.Gubrynowiczowa.Wytrzymałośc materiałów, PWN,Wa-Wa 1968
9. J.Gubrynowiczowa. Zbiór zadań z wytrzymałości materiałów. Cz.I i II, PWN,Wa-Wa 1970
10. J.Bojanowski. Wytrzymałośc materiałów, PWN Łódź-Wa-Wa 1964
11. M.Janusz. Zbiór zadań z wytrzymałości materiałów. PWN. Wa-Wa, Kraków 1970.
12. R.Kurowski. Zbiór zadań z wytrzymałości materiałów. PWN. Wa-Wa, Kraków 1966.
13. M.Bielajew. Wytrzymałość materiałów.Tłumacz.z j.ros.Wyd. MON. 1956.
*****************************************************
Szkoła ponadpodstawowa-Technikum, Studium
14. G.Janik. Wytrzymałość materiałów, WSiP 2006,
15. St.Rososiński. Wytrzymałość materiałów, PWSZZ 1965.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
16.B.Kozak. Mechanika techniczna,WSiP 2004,
17.Wł.Siuta. Mechanika techniczna,WSiP 2000,
18.Wł.Siuta. Zbiór zadań z mechaniki, WSiP 1974,
19.J.Szerszeń. Mechanika techniczna. Podstawy.Przykłady Zastosowania, WSiP 1982,
20. L.Janicki. Mechanika techniczna,WSiP1990,
W w/w podręcznikach do mechaniki ujęto dział wytrzymałości materiałów!
..........
Gdyby szanowny Pan " admin" uznał za stosowne to wykaz można "przykleić" z możliwością edycji.
Podręczniki akademickie
1. M.E. Niezgodziński, T. Niezgodziński ,Wytrzymałość materiałów
- M.E. Niezgodziński, T. Niezgodziński -Zadania z wytrzymałości materiałów, WNT 2013
2. S.Wolny, A.Siemieniec.: Wytrzymałość materiałów, Część I. Teoria. Zastosowanie. Wydawnictwo AGH 2000.
3. E. Cegielski: Wytrzymałość materiałów. Teoria, przykłady, zadania. IMiPKM, Politechnika Krakowska 2000.
4. M.Banasiak, K.Grosman, M.Trombski.: Zbiór zadań z wytrzymałości materiałów. PWN. Warszawa 1992.
5. K.Magnucki, W.Szyć.: Wytrzymałość materiałów w zadaniach. PWN. Warszawa-Poznań. 1987
6. T.Rajfert, J.Rżysko.: Zbiór zadań ze statyki i wytrzymałości materiałów. PWN Warszawa 1974.
7. Walczak J., Wytrzymałość materiałów oraz podstawy teorii sprężystości i plastyczności, PWN 1966
8. J.Gubrynowiczowa.Wytrzymałośc materiałów, PWN,Wa-Wa 1968
9. J.Gubrynowiczowa. Zbiór zadań z wytrzymałości materiałów. Cz.I i II, PWN,Wa-Wa 1970
10. J.Bojanowski. Wytrzymałośc materiałów, PWN Łódź-Wa-Wa 1964
11. M.Janusz. Zbiór zadań z wytrzymałości materiałów. PWN. Wa-Wa, Kraków 1970.
12. R.Kurowski. Zbiór zadań z wytrzymałości materiałów. PWN. Wa-Wa, Kraków 1966.
13. M.Bielajew. Wytrzymałość materiałów.Tłumacz.z j.ros.Wyd. MON. 1956.
*****************************************************
Szkoła ponadpodstawowa-Technikum, Studium
14. G.Janik. Wytrzymałość materiałów, WSiP 2006,
15. St.Rososiński. Wytrzymałość materiałów, PWSZZ 1965.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
16.B.Kozak. Mechanika techniczna,WSiP 2004,
17.Wł.Siuta. Mechanika techniczna,WSiP 2000,
18.Wł.Siuta. Zbiór zadań z mechaniki, WSiP 1974,
19.J.Szerszeń. Mechanika techniczna. Podstawy.Przykłady Zastosowania, WSiP 1982,
20. L.Janicki. Mechanika techniczna,WSiP1990,
W w/w podręcznikach do mechaniki ujęto dział wytrzymałości materiałów!
..........
Gdyby szanowny Pan " admin" uznał za stosowne to wykaz można "przykleić" z możliwością edycji.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 19 paź 2015, o 18:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzegom
- Podziękował: 1 raz
Dla podanego pręta obciązonego wyznaczyć siły osiowe
Bardzo dziękuję za pomoce wszystkim załatwiłem sobie zbiór zadań z rozwiązaniami Tadeusza Niezgodzinskiego-- 4 lis 2015, o 12:25 --siwymech,
Mogłbyś mi to dokończyć ? Ja nie moge, wychodzi mi jakiś shit ;c bardzo będę wdzięczny !
Pozdrawiam
Mogłbyś mi to dokończyć ? Ja nie moge, wychodzi mi jakiś shit ;c bardzo będę wdzięczny !
Pozdrawiam
- siwymech
- Użytkownik
- Posty: 2430
- Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 610 razy
Dla podanego pręta obciązonego wyznaczyć siły osiowe
Strona geometryczna zagadnienia;
Odrzucamy myślowo jedną z podpór-na rys. dolną. Pręt powinien się wydłużyć, w rzeczywistosci nie może, bowiem jest podpora i jej reakcja \(\displaystyle{ R _{1}}\), która sprowadza pręt do pierwotnej postaci.
Zachodzi warunek:
\(\displaystyle{ \Delta l _{1}=\Delta l _{2}}\) (1)
Wykorzystanie prawa Hooke'a-/strona fizyczna problemu/;
\(\displaystyle{ \Delta l _{1}= \frac{Q \cdot l}{2EA}+ \frac{Q \cdot l}{EA}}\) (2)
\(\displaystyle{ \Delta l _{2}= \frac{R _{1} \cdot2 l}{2EA}+ \frac{R _{1} \cdot l}{EA}}\) (3)
Z przyrównania (2) i (3) mamy:
\(\displaystyle{ R _{1}= \frac{3}{4}Q= \frac{3}{2}q \cdot l}\) (4)
Z warunku równowagi znajdujemy \(\displaystyle{ R _{2}}\)
\(\displaystyle{ R _{2}=Q-R _{1}= \frac{1}{4}Q= \frac{1}{2}q \cdot l}\) (5)
Odrzucamy myślowo jedną z podpór-na rys. dolną. Pręt powinien się wydłużyć, w rzeczywistosci nie może, bowiem jest podpora i jej reakcja \(\displaystyle{ R _{1}}\), która sprowadza pręt do pierwotnej postaci.
Zachodzi warunek:
\(\displaystyle{ \Delta l _{1}=\Delta l _{2}}\) (1)
Wykorzystanie prawa Hooke'a-/strona fizyczna problemu/;
\(\displaystyle{ \Delta l _{1}= \frac{Q \cdot l}{2EA}+ \frac{Q \cdot l}{EA}}\) (2)
\(\displaystyle{ \Delta l _{2}= \frac{R _{1} \cdot2 l}{2EA}+ \frac{R _{1} \cdot l}{EA}}\) (3)
Z przyrównania (2) i (3) mamy:
\(\displaystyle{ R _{1}= \frac{3}{4}Q= \frac{3}{2}q \cdot l}\) (4)
Z warunku równowagi znajdujemy \(\displaystyle{ R _{2}}\)
\(\displaystyle{ R _{2}=Q-R _{1}= \frac{1}{4}Q= \frac{1}{2}q \cdot l}\) (5)
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Dla podanego pręta obciązonego wyznaczyć siły osiowe
Wszystkim chcącym zrozumieć zasadę wykorzystania równań odkształceń wynikających z prawa Hooke`a i równania więzi polecam przestudiowanie postu pana siwymech.
Klasyka rozwiązywania!
W.Kr.
Klasyka rozwiązywania!
W.Kr.
-
- Użytkownik
- Posty: 233
- Rejestracja: 15 mar 2012, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 57 razy
- Pomógł: 7 razy
Dla podanego pręta obciązonego wyznaczyć siły osiowe
A nie można tego inaczej zrobić ?
Wiemy, że
\(\displaystyle{ \Delta_l=0}\)
To czemu nie:
\(\displaystyle{ \Delta_l= \frac{R_2 \cdot l}{EA}+ \frac{R_2 \cdot l}{2EA}+ \frac{(R_2-Q) \cdot l}{2EA}=0}\)
Wiemy, że
\(\displaystyle{ \Delta_l=0}\)
To czemu nie:
\(\displaystyle{ \Delta_l= \frac{R_2 \cdot l}{EA}+ \frac{R_2 \cdot l}{2EA}+ \frac{(R_2-Q) \cdot l}{2EA}=0}\)