Granica ciągu

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
madlene
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 17 paź 2015, o 11:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Granica ciągu

Post autor: madlene »

Jak wyznaczyć granicę ciągu \(\displaystyle{ \frac{1}{n+1}+ \frac{1}{n+2}+...+ \frac{1}{2n}}\)?
Wiem, że jest to ciąg rosnący i ograniczony z góry (np. przez M=1).
Granica w odpowiedzi wynosi \(\displaystyle{ ln2}\).
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Granica ciągu

Post autor: Medea 2 »

Zamień tę sumę na sumę Riemanna dla całki z \(\displaystyle{ 1/x}\) nad odpowiednio dobranym przedziałem.
madlene
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 17 paź 2015, o 11:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Granica ciągu

Post autor: madlene »

Nie miałam jeszcze całek, da się to obliczyć w inny sposób?
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

Granica ciągu

Post autor: fon_nojman »

Tu były głupoty.

To jednak nie jest takie proste.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2015, o 13:35 przez fon_nojman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13394
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Granica ciągu

Post autor: mol_ksiazkowy »

madlene pisze:Jak wyznaczyć granicę ciągu \(\displaystyle{ \frac{1}{n+1}+ \frac{1}{n+2}+...+ \frac{1}{2n}}\)?
no albo i :
ODPOWIEDZ