Nierówność z wartością bezwzględną

Definicja, własności - specyfika równań i nierówności.
Gabriela1996
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 25 sie 2014, o 17:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz

Nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: Gabriela1996 »

\(\displaystyle{ |x+3|-|x-1|>1}\)
Cześć pomoże ktoś? Z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 14 paź 2015, o 14:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15496
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5224 razy

Nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: Premislav »

Możesz rozbić na przypadki:
\(\displaystyle{ x<-3\ xin[-3,1),\ x ge 1}\)
i zdjąć moduły z definicji, zmieniając znaki tam gdzie trzeba.
Gabriela1996
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 25 sie 2014, o 17:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz

Nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: Gabriela1996 »

Premislav pisze:Możesz rozbić na przypadki:
\(\displaystyle{ x<-3\ xin[-3,1),\ x ge 1}\)
i zdjąć moduły z definicji, zmieniając znaki tam gdzie trzeba.


Właśnie chodzi mi o dalszą część... Mam zrobioną tą nierówność, ale nie jestem pewna czy dobrze do samego końca te znaki lubią się pomieszać nie jestem uzdolniona z matmy za bardzo :/
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15496
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5224 razy

Nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: Premislav »

Ale tu nie trzeba uzdolnień, to nie jest zadanie z olimpiady/na jakąś rozkminę, tu wystarczy znać definicję wartości bezwzględnej i nie pomylić się w odejmowaniu.
No to co powiesz o \(\displaystyle{ x+3}\) oraz o \(\displaystyle{ x-1}\) dla \(\displaystyle{ x<-3}\)? [jaki znak mają te liczby]. Dalej to samo pytanie dla kolejnych przedziałów. No i \(\displaystyle{ \left| a\right| =\max\left\{ a,-a\right\}}\) dla \(\displaystyle{ a}\) rzeczywistych (czyli dla ujemnych zmieniamy znak itd.).
Gabriela1996
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 25 sie 2014, o 17:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz

Nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: Gabriela1996 »

Premislav pisze:Ale tu nie trzeba uzdolnień, to nie jest zadanie z olimpiady/na jakąś rozkminę, tu wystarczy znać definicję wartości bezwzględnej i nie pomylić się w odejmowaniu.
No to co powiesz o \(\displaystyle{ x+3}\) oraz o \(\displaystyle{ x-1}\) dla \(\displaystyle{ x<-3}\)? [jaki znak mają te liczby]. Dalej to samo pytanie dla kolejnych przedziałów. No i \(\displaystyle{ \left| a\right| =\max\left\{ a,-a\right\}}\) dla \(\displaystyle{ a}\) rzeczywistych (czyli dla ujemnych zmieniamy znak itd.).

Czyli:
\(\displaystyle{ x+3}\) będzie wyglądało: \(\displaystyle{ -x-3}\)
\(\displaystyle{ x-1:\ -x+1}\)

Więc \(\displaystyle{ -x-3 - (-x+1) >1}\)
\(\displaystyle{ -x-3+x-1>1}\)

Czy tak to ma wyglądać w 1 przypadku?
Ostatnio zmieniony 14 paź 2015, o 14:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15496
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5224 razy

Nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: Premislav »

Tak.
Gabriela1996
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 25 sie 2014, o 17:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 1 raz

Nierówność z wartością bezwzględną

Post autor: Gabriela1996 »

Dziękuję już rozumiem
ODPOWIEDZ