Twierdzenie Stothersa-Masona, dowód Masona
-
Emce1
- Użytkownik

- Posty: 129
- Rejestracja: 20 lis 2010, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Pomógł: 8 razy
Twierdzenie Stothersa-Masona, dowód Masona
Mam problem ze zrozumieniem wskazówki zamieszczonej w książce Langa odnośnie dowodu twierdzenia Stothersa-Masona. Wiem, jak w zupełnie inny sposób poprowadzić dowód, jednak w procesie lektury chciałbym rozumieć to, co czytam. Poniżej przedstawiam fragment książki. Nie rozumiem co autor rozumie przez stwierdzenie "Solve for \(\displaystyle{ \frac{S}{R}}\) in terms of logarithmic derivatives"
- Zordon
- Użytkownik

- Posty: 4965
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Twierdzenie Stothersa-Masona, dowód Masona
"logarithmic derivative" dla \(\displaystyle{ g}\) to taka nazwa dla wyrażenia \(\displaystyle{ \frac{g'}{g}}\). Powodem takiej nazwy jest:
\(\displaystyle{ (\log g)' = \frac{g'}{g}}\).
Tam chodzi o to, żeby wyrazić \(\displaystyle{ S/R}\) jako funkcję \(\displaystyle{ R'/R}\) i \(\displaystyle{ S'/S}\).
\(\displaystyle{ (\log g)' = \frac{g'}{g}}\).
Tam chodzi o to, żeby wyrazić \(\displaystyle{ S/R}\) jako funkcję \(\displaystyle{ R'/R}\) i \(\displaystyle{ S'/S}\).