[Schematy blokowe] Suma i iloczyn elementów ciągu

succesown
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 6 paź 2015, o 20:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

[Schematy blokowe] Suma i iloczyn elementów ciągu

Post autor: succesown »

napisz specyfikacje i algorytm w postaci schematu blokowego i listy kroków dla zadania obliczania który oblicza sumę parzystych liczb i iloczynu nieparzystych elementów ciągu arytmetycznego: \(\displaystyle{ 10,11 \ldots 35}\).
Pomógłby ktoś? Nie mam pojęcia, jak to zrobić :/ Mam beznadziejny poziom informatyki w szkolę i nic z tego nie rozumiem..
Ostatnio zmieniony 6 paź 2015, o 21:10 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1193
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

[Schematy blokowe] Suma i iloczyn elementów ciągu

Post autor: jutrvy »

Napiszę po ludzku, jak liczyć sumę. Ty spróbuj na bazie tego policzyć iloczyn, ok?

\(\displaystyle{ \hbox{wynik}\leftarrow 0}\)
n \(\displaystyle{ \leftarrow 10}\)

\(\displaystyle{ \hbox{dopóki} \ n <= 35}\)
\(\displaystyle{ \hbox{wynik} \leftarrow \hbox{wynik} + n}\)
\(\displaystyle{ n \leftarrow n+2}\)


\(\displaystyle{ \hbox{return wynik}}\)
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

[Schematy blokowe] Suma i iloczyn elementów ciągu

Post autor: Medea 2 »

A co, jeżeli zmieni się lista na wejściu? Proponuję ogólniejsze rozwiązanie.

Kod: Zaznacz cały

suma = 0
produkt = 1

for i in range(10, 36):
    if i % 2 == 0:
        suma += i
    else:
        produkt *= i
Awatar użytkownika
csminus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 29 lis 2014, o 13:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin/Kraków/Warszawa
Pomógł: 3 razy

[Schematy blokowe] Suma i iloczyn elementów ciągu

Post autor: csminus »

Medea 2 pisze:A co, jeżeli zmieni się lista na wejściu? Proponuję ogólniejsze rozwiązanie.

Kod: Zaznacz cały

suma = 0
produkt = 1

for i in range(10, 36):
    if i % 2 == 0:
        suma += i
    else:
        produkt *= i
A więc droga koleżanko, niestety to rozwiązanie jest błędne. Jeżeli autor tematu przepisał słowo w słowo treść zadania. Chodzi o sumę parzystych LICZB i iloczyn nieparzystych ELEMENTÓW CIĄGU, a więc na przykład pierwszy element ciągu czyli \(\displaystyle{ 10}\) jest za razem liczbą parzystą i nieparzystym elementem ciągu. Pytanie jest podchwytliwe i bardzo łatwo to przeoczyć
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1193
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

[Schematy blokowe] Suma i iloczyn elementów ciągu

Post autor: jutrvy »

Zero jest liczbą parzystą. Możemy założyć, że indeksujemy liczbami porządkowymi, co byłoby bardzo... "naturalne"
Awatar użytkownika
csminus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 29 lis 2014, o 13:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin/Kraków/Warszawa
Pomógł: 3 razy

[Schematy blokowe] Suma i iloczyn elementów ciągu

Post autor: csminus »

Ewentualnie może to być po prostu błąd nauczyciela informatyki. ;]
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

[Schematy blokowe] Suma i iloczyn elementów ciągu

Post autor: Medea 2 »

Definicja, której używam, mówi co innego o elementach ciągu:

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ci%C4%85g_%28matematyka%29


Ciągiem określonym na dowolnym zbiorze \(\displaystyle{ X}\) nazywa się dowolną funkcję \(\displaystyle{ a\colon I \to X}\). (...) Wartości funkcji \(\displaystyle{ a}\) nazywa się wyrazami bądź elementami ciągu i w miejsce tradycyjnego zapisu \(\displaystyle{ a(i)}\) stosuje się zwykle zapis \(\displaystyle{ a_i}\).
Awatar użytkownika
csminus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 29 lis 2014, o 13:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin/Kraków/Warszawa
Pomógł: 3 razy

[Schematy blokowe] Suma i iloczyn elementów ciągu

Post autor: csminus »

Medea 2 pisze:Definicja, której używam, mówi co innego o elementach ciągu:

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ci%C4%85g_%28matematyka%29


Ciągiem określonym na dowolnym zbiorze \(\displaystyle{ X}\) nazywa się dowolną funkcję \(\displaystyle{ a\colon I \to X}\). (...) Wartości funkcji \(\displaystyle{ a}\) nazywa się wyrazami bądź elementami ciągu i w miejsce tradycyjnego zapisu \(\displaystyle{ a(i)}\) stosuje się zwykle zapis \(\displaystyle{ a_i}\).
W takim razie zwracam honor. mój błąd.
ODPOWIEDZ