Zegar wahadłowy umieszczono w windzie, która porusza się w dół ruchem jednostajnie przyspieszonym z przyspieszeniem \(\displaystyle{ a=\frac{1}{4} g}\)
a) Narysuj i opisz siły działające na kulke wahadła odchyloną od położenie równowagi, pamiętaj o proporcjach
b) Wyznacz stosunek okresu drgań wahadła w windzie poruszającej się ruchem jednostajnym do okresu w windzie poruszającej się w dół ruchem przyspieszonym
Z góry dziękuje za każdą pomoc przy rozwiązaniu tego zadania
Zegar wahdłowy i winda
- AiDi
- Moderator
- Posty: 3843
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 702 razy
Zegar wahdłowy i winda
Wygodnie jest rozpatrywać sytuację z perspektywy winda, która jest układem nieinercjalnym. W układach nieinercjalnych pojawiają się pozorne siły bezwładności, w tym przypadku jest to siła o wartości \(\displaystyle{ ma}\) skierowana do góry...
Zegar wahdłowy i winda
A jakiej on będzie wartości ??? Z układów akurat jestem słaby, i nie wiem z jaką siłą on występuje w parze
-
- Użytkownik
- Posty: 708
- Rejestracja: 24 mar 2014, o 19:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toronto
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 73 razy
Zegar wahdłowy i winda
Narysuj 3 siły:
-dwie pionowe: siła ciężkości skierowana w dół i siła bezwładności do góry, ich wypadkową rozłóż na składowe: styczną do łuku i przedłużenie promienia
-jedna wzdłuż nitki to siła napięcia
Możesz też zastosować gotowy wzór na okres wahadła:\(\displaystyle{ T = 2 \pi \sqrt{ \frac{L}{g'} }}\)
wstawiając do niego tylko inne przyspieszenie g' = g -a .
-dwie pionowe: siła ciężkości skierowana w dół i siła bezwładności do góry, ich wypadkową rozłóż na składowe: styczną do łuku i przedłużenie promienia
-jedna wzdłuż nitki to siła napięcia
Możesz też zastosować gotowy wzór na okres wahadła:\(\displaystyle{ T = 2 \pi \sqrt{ \frac{L}{g'} }}\)
wstawiając do niego tylko inne przyspieszenie g' = g -a .