Podobno da się to jakoś uprościć (chyba można zapisać jako iloczyn):
\(\displaystyle{ a^2+ab^2+15b^3+5ab}\)
Jak?
Uprościć wyrażenie
- mortan517
- Użytkownik

- Posty: 3358
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Uprościć wyrażenie
Na pewno dobrze przepisane? Gdyby było tak: \(\displaystyle{ a^2+ab^2+15b^3+15ab}\)
\(\displaystyle{ a^2+ab^2+15b^3+15ab=a(a+b^2) + 15b(b^2+a) = (a+b^2)(a+15b)}\)
\(\displaystyle{ a^2+ab^2+15b^3+15ab=a(a+b^2) + 15b(b^2+a) = (a+b^2)(a+15b)}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36054
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
Uprościć wyrażenie
No to jeszcze zawsze jest szansa na błąd w treści zadania...patryk007 pisze:Tak, na pewno dobrze przepisane.
JK
