Karty i jednoznaczny wynik

Problemy matematyczne "ubrane" w życiowe problemy.
kubajunior
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 186
Rejestracja: 27 sty 2009, o 19:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Karty i jednoznaczny wynik

Post autor: kubajunior »

Cześć!
Mam problem z rozwiązaniem następującego zadania, bardzo proszę o pomoc.

Majć do dyspozycji karty z liczbami i znakami matematycznymi rozmieść je w ten sposób, aby uzyskać wynik 88. Każdą kartę można użyć tylko raz oraz każda z kart musi zostać wykorzystana.

Karty są takie: \(\displaystyle{ 1, 2, 3, 4, 5, (, ), \cdot , +, -}\)


Bardzo dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1193
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Karty i jednoznaczny wynik

Post autor: jutrvy »

\(\displaystyle{ 45\cdot 2 + (1 - 3)}\)
jarek4700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 228 razy

Karty i jednoznaczny wynik

Post autor: jarek4700 »

Jednak brakuje przecinka \(\displaystyle{ (,)}\)
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4386
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 789 razy

Karty i jednoznaczny wynik

Post autor: kropka+ »

Jest dobrze. Ten zapis oznacza nawiasy - one są oddzielone przecinkiem tak jak liczby i reszta.
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Karty i jednoznaczny wynik

Post autor: Medea 2 »

Czy wynik jest jednoznaczny?
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1193
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Karty i jednoznaczny wynik

Post autor: jutrvy »

Pytasz się o jedyność rozwiązania zagadki?
jarek4700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 228 razy

Karty i jednoznaczny wynik

Post autor: jarek4700 »

\(\displaystyle{ 5\cdot(21-4)+3}\)
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Karty i jednoznaczny wynik

Post autor: Medea 2 »

Tak. Z łatwością można dostrzec jeszcze jedno rozwiązanie, z zamienioną dwójką i nawiasem miejscami. Czy są jeszcze inne? Ja znalazłam \(\displaystyle{ 23\cdot4 +(1-5)}\).
jarek4700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 228 razy

Karty i jednoznaczny wynik

Post autor: jarek4700 »

\(\displaystyle{ (23\cdot4+1)-5}\)
Wydaje mi się, że chodziło o tamto moje rozwiązanie bo nie da się tak poprzestawiać.
ODPOWIEDZ