Witam, mam problem z zadaniem, kto pomoze? bede wdzieczny
"Oblicz objetosc V ostroslupa prawidlowego trojkatnego, jezeli wiesz, ze promien okregu opisanego na jego podstawie jest rowny R i sciana boczna jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem alfa."
Z gory dzieki
Pozdrawiam
Obliczanie objetosci ostroslupa prawidlowego trojkatnego
- olazola
- Użytkownik

- Posty: 795
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Obliczanie objetosci ostroslupa prawidlowego trojkatnego
Na początek podpowiedź:
Podstawą w ostrosłupie jest trójkąt równoboczny, promień okręgu opisanego na nim to 2/3 wysokości trójkąta, zaś ta wyraża się wzorem: \(\displaystyle{ \frac{a\sqrt{3}}{2}}\) (stąd powinieneś otrzymać a-bok postawy co za tym idzie obliczyć pole podstawy).
Należy narysować trójkąt prostokątny o przyprostokątnej H-wysokość ostorsłupa, drugiej przyprostokątnej 1/3h, oraz przeciwprostokątna to wysokość ściany bocznej, zaznaczamy kąt i obliczamy H z funkcji tangens lub cotangens.
Podstawiamy dane do wzroru i zadanie rozwiązane.
POWODZENIA!
Podstawą w ostrosłupie jest trójkąt równoboczny, promień okręgu opisanego na nim to 2/3 wysokości trójkąta, zaś ta wyraża się wzorem: \(\displaystyle{ \frac{a\sqrt{3}}{2}}\) (stąd powinieneś otrzymać a-bok postawy co za tym idzie obliczyć pole podstawy).
Należy narysować trójkąt prostokątny o przyprostokątnej H-wysokość ostorsłupa, drugiej przyprostokątnej 1/3h, oraz przeciwprostokątna to wysokość ściany bocznej, zaznaczamy kąt i obliczamy H z funkcji tangens lub cotangens.
Podstawiamy dane do wzroru i zadanie rozwiązane.
POWODZENIA!
