Obliczanie rezystacji

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
Fizzi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 30 mar 2015, o 23:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stolica

Obliczanie rezystacji

Post autor: Fizzi »

Witam.

Czy jak mam wzór \(\displaystyle{ \frac{U_V}{I_{A} }}\)

\(\displaystyle{ U_V}\) wynosi \(\displaystyle{ 0,74}\)
\(\displaystyle{ \frac{I_{A} }}\) wynosi \(\displaystyle{ 200 mA}\)
to przed podzieleniem tego muszę zamienić \(\displaystyle{ mA}\) na \(\displaystyle{ A}\)
, czyli będzie


\(\displaystyle{ \frac{0,74}{0,2}}\) ?


Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2015, o 17:14 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Obliczanie rezystacji

Post autor: a4karo »

To zależy w jakich jednostkach chcesz dostać wynik. Jak nie zamienisz, to dostaniesz \(\displaystyle{ \frac{0.74\mathrm{V}}{200\mathrm{mA}}=\frac{0.74}{200}\frac{\mathrm{V}}{\mathrm{mA}}=\frac{0.74}{200}\mathrm{M\Omega}}\) (oczywiście przy założeniu, że napięcie jest w woltach)
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1276
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

Obliczanie rezystacji

Post autor: liu »

Chyba \(\displaystyle{ k\Omega}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

Obliczanie rezystacji

Post autor: a4karo »

No tak
ODPOWIEDZ