Ograniczenia dla zmiennych - obliczanie objętości
-
Kaef
- Użytkownik

- Posty: 177
- Rejestracja: 27 lis 2011, o 14:52
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2 razy
Ograniczenia dla zmiennych - obliczanie objętości
Witam, jakie ograniczenia należy przyjąć, by poprawnie obliczyć objętość bryły ograniczonej następującymi powierzchniami:
\(\displaystyle{ z= \frac{x^{2}}{9}+\frac{y^{2}}{16}}\), \(\displaystyle{ z=2- \sqrt{\frac{x^{2}}{9}+\frac{y^{2}}{16}}}\)?
Nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić. Potrzebuję tylko ograniczeń do tego jednego przykładu
\(\displaystyle{ z= \frac{x^{2}}{9}+\frac{y^{2}}{16}}\), \(\displaystyle{ z=2- \sqrt{\frac{x^{2}}{9}+\frac{y^{2}}{16}}}\)?
Nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić. Potrzebuję tylko ograniczeń do tego jednego przykładu
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22486
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Ograniczenia dla zmiennych - obliczanie objętości
Pierwsze to paraboloida eliptyczna skierowana w górę, a drugie to elipsoida. obie te powierzchnie przecinają się na płaszczyźnie \(\displaystyle{ z=z_0}\) a przecięcie jest elipsą \(\displaystyle{ \{(x,y,z_0): z_0= \frac{x^{2}}{9}+\frac{y^{2}}{16}\},}\) Wyznacz \(\displaystyle{ z_0}\).
jej rzut na płaszczyznę \(\displaystyle{ z=0}\) da obszar całkowania.
jej rzut na płaszczyznę \(\displaystyle{ z=0}\) da obszar całkowania.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22486
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Ograniczenia dla zmiennych - obliczanie objętości
Nie, bo nie wyliczyłaś jeszcze "promienia tej elipsy" (innymi słowy, nie wiesz na jakim poziomie \(\displaystyle{ z_0}\) się przecinają. Wylicz \(\displaystyle{ z_0}\) i potem pomyśl.
A obszar, który opisałaś jest prostokątem, a nie elipsą.
A obszar, który opisałaś jest prostokątem, a nie elipsą.
-
Kaef
- Użytkownik

- Posty: 177
- Rejestracja: 27 lis 2011, o 14:52
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2 razy
Ograniczenia dla zmiennych - obliczanie objętości
Inaczej - żeby wyznaczyć \(\displaystyle{ z_0}\) mam porównać moje oba \(\displaystyle{ z}\)?
EDIT: Inaczej, jeśli to ma być elipsa, to \(\displaystyle{ x \in [-3,3]}\), a \(\displaystyle{ y \in [-\frac{4}{3} \sqrt{9-x^2},\frac{4}{3} \sqrt{9-x^2}]}\)?-- 2 wrz 2015, o 14:15 --Czy ograniczenia na \(\displaystyle{ x,y}\) są poprawne?
EDIT: Inaczej, jeśli to ma być elipsa, to \(\displaystyle{ x \in [-3,3]}\), a \(\displaystyle{ y \in [-\frac{4}{3} \sqrt{9-x^2},\frac{4}{3} \sqrt{9-x^2}]}\)?-- 2 wrz 2015, o 14:15 --Czy ograniczenia na \(\displaystyle{ x,y}\) są poprawne?
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22486
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Ograniczenia dla zmiennych - obliczanie objętości
Nie. Tak by było, gdyby elipsa w przekroju miałą równanie \(\displaystyle{ 1= \frac{x^{2}}{9}+\frac{y^{2}}{16}}\)
a przecież jej równanie to \(\displaystyle{ z_0= \frac{x^{2}}{9}+\frac{y^{2}}{16}}\)
Tak, musisz porównać oba zety
a przecież jej równanie to \(\displaystyle{ z_0= \frac{x^{2}}{9}+\frac{y^{2}}{16}}\)
Tak, musisz porównać oba zety
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22486
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Ograniczenia dla zmiennych - obliczanie objętości
Czy widzisz, która z powierzchni jest "u góry" a która "na dole"? Powinieneś scałkować "góra"-"dół" po obszarze, który jest rzutem, czyli po elipsie. Drobna modyfikacja zmiennych biegunowych załatwi sprawę
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22486
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Ograniczenia dla zmiennych - obliczanie objętości
\(\displaystyle{ \iint_D (z_1-z_2)dxdy}\), gdzie \(\displaystyle{ D}\) to elipsa, \(\displaystyle{ z_1}\) to góra, \(\displaystyle{ z_2}\) dół
-
Kaef
- Użytkownik

- Posty: 177
- Rejestracja: 27 lis 2011, o 14:52
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2 razy
Ograniczenia dla zmiennych - obliczanie objętości
Zaraz, czyli dla pewności \(\displaystyle{ \int_{-3}^{3} \int_{-\frac{4}{3} \sqrt{9-x^2}}^{\frac{4}{3} \sqrt{9-x^2}} 2- \sqrt{\frac{x^{2}}{9}+\frac{y^{2}}{16}}-\frac{x^{2}}{9}-\frac{y^{2}}{16} dydx}\) ?
Jeśli tak, to jakie dokładnie współrzędne wprowadzić, by ułatwić liczenie?
\(\displaystyle{ x=3rcos\varphi}\)
\(\displaystyle{ y=4rsin\varphi}\)
\(\displaystyle{ J=12r}\)
\(\displaystyle{ r \in [0,1]}\)
\(\displaystyle{ \varphi \in [0,2\pi]}\)
?
Jeśli tak, to jakie dokładnie współrzędne wprowadzić, by ułatwić liczenie?
\(\displaystyle{ x=3rcos\varphi}\)
\(\displaystyle{ y=4rsin\varphi}\)
\(\displaystyle{ J=12r}\)
\(\displaystyle{ r \in [0,1]}\)
\(\displaystyle{ \varphi \in [0,2\pi]}\)
?