Przyspieszenie kątowe
-
Orion94
- Użytkownik

- Podziękował: 42 razy
Przyspieszenie kątowe
Rysunek do zadania^
Dane: \(\displaystyle{ P, m,m_a, M, s_b, \alpha , r_0, r, R, \mu, \rho}\)(promień bezwładności)
Polecenie: Obliczyć przyspieszenie punktu A po przebyciu przez punkt B drogi \(\displaystyle{ s_b}\)
Czy krążek o masie \(\displaystyle{ m_0}\) będzie poruszał się ruchem obrotowym jednostajnie przyspieszonym pod wpływem działania niezrównoważonego momentu sił pochodzącego od różnych sił napięcia liny?
-
Orion94
- Użytkownik

Przyspieszenie kątowe
Promień bezwładności \(\displaystyle{ I=m\rho^2}\)
Nie wiem właśnie czy siły napięcia liny będą takie same po obu stronach tego krążka. Jeśli tak, to będzie się on obracał ruchem obrotowym ze stałą prędkością kątową, ale czy wtedy ciało A będzie poruszało się ruchem jednostajnie przyspieszonym ? Wydaje mi się, że aby tak się stało, to siły napięcia lin po obu stronach muszą być różne aby wystapił ruch przyspieszony ?
Nie wiem właśnie czy siły napięcia liny będą takie same po obu stronach tego krążka. Jeśli tak, to będzie się on obracał ruchem obrotowym ze stałą prędkością kątową, ale czy wtedy ciało A będzie poruszało się ruchem jednostajnie przyspieszonym ? Wydaje mi się, że aby tak się stało, to siły napięcia lin po obu stronach muszą być różne aby wystapił ruch przyspieszony ?
-
SlotaWoj
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Przyspieszenie kątowe
Aha! Czyli \(\displaystyle{ \rho}\) jest promieniem zastępczym dwukrążka.
Siły napięcia będą różne, bo \(\displaystyle{ r\neq R}\) oraz trzeba uwzględnić siły bezwładności ruchu postępowego i obrotowego dwukrążka.
Siły napięcia będą różne, bo \(\displaystyle{ r\neq R}\) oraz trzeba uwzględnić siły bezwładności ruchu postępowego i obrotowego dwukrążka.
-
Orion94
- Użytkownik

Przyspieszenie kątowe
Siły napięcia przyłożone do dwukrążka będą różne. Co natomiast z siłami napięcia na bębnie o masie i promieniu \(\displaystyle{ m_0, r_0}\) ?
-
SlotaWoj
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Przyspieszenie kątowe
Nie podałeś żadnych danych liczbowych, ale można założyć, że masa \(\displaystyle{ m_B}\) będzie poruszała się w lewo ruchem jednostajnie przyspieszonym, wiec napięcie w linie po prawej stronie krążka \(\displaystyle{ m_0}\) będzie mniejsze niż poniżej o zredukowaną do promienia \(\displaystyle{ r_0}\) siłę oporu bezwładnego tego krążka.