kwadratowy problem

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
pietras2000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 21 sie 2015, o 14:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

kwadratowy problem

Post autor: pietras2000 »

W równoległoboku ABCD, na jego bokach po zewnętrznej stronie, tworzymy kwadraty. Udowodnij, że środki tych kwadratów również tworzą kwadrat.
proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
karolex123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 748
Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: somewhere
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 127 razy

kwadratowy problem

Post autor: karolex123 »

Oznacz kąt ostry równoległoboku jako \(\displaystyle{ \alpha}\). Zauważ (uzasadnij to), że trójkąty, których dwa boki to połowy przekątnych dwóch sąsiednich kwadratów, a trzeci bok jest bokiem powstałego czworokąta są przystające.
Magda6686
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 11 paź 2014, o 18:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 1 raz

kwadratowy problem

Post autor: Magda6686 »



Trójkąty FBG, HCG, EDH, EAF są przystające (ten sam kąt rozwarty który należy wyliczyć oznaczając kąt ostry równoległoboku jako alfa + te same długości boków (połowa przekątnej dłużego kwadratu i połowa przekątnej małego kwadratu)).
Jeśli są przystające to także ich 3 bok jest równy więc figura o którą pytamy to conajmniej romb.
Wiemy jednak że odpowiadające kąty w trójkątak przystających są równe.
Wiemy że kąt CGB=90
Czyli CGF=90-beta
Czyli HGF=90-beta+beta=90
Takie rozumowanie można przeprowadzić dla każdego wierzchołka tego rombu czyli jest to kwadrat co naleźało wykazać.

Pamiętaj że:
-jeśli kąt ostry równoległoboku to alfa to kąt rozwarty to 180-alfa.
-kąt pełny to 360
-kąt pomiędzy bokami kwadratu to 90
-przekątne(które wyznaczają środek kwadratu) dzielą ten kąt pełny na 2 części po 45.
ODPOWIEDZ