[MIX] Mix matematyczny 33
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
[MIX] Mix matematyczny 33
1. Niech \(\displaystyle{ f: R \mapsto R}\) będzie taka, że \(\displaystyle{ f(x+1) f(x)+ f(x+1)=-1}\) dla \(\displaystyle{ x \in R}\). Udowodnić że \(\displaystyle{ f}\) nie może być ciągła.
Wskazać przykład takiej \(\displaystyle{ f}\).
2. Ile rozwiązań ma równanie \(\displaystyle{ (\ln(2))^x = \log_{\ln(2)} x}\) ?
3. Liczby ze zbioru \(\displaystyle{ \{ 1, ..., 4k \}}\) rozmieszczono w dowolny sposób przypisujac je różnym \(\displaystyle{ 4k}\) punktom na okręgu. Udowodnić, że istnieje \(\displaystyle{ 2k}\) rozłącznych cięciw i takich, że różnica liczb na obu końcach każdej z tych cięciw jest nie większa niż \(\displaystyle{ 3k-1}\).
4. Czy istnieję funkcja \(\displaystyle{ f: N \mapsto N}\) iż \(\displaystyle{ f ( f(n) )= 3n}\) dla \(\displaystyle{ n \in N}\) ?
5. Skonstruować trójkąt mając dany wierzchołek \(\displaystyle{ A}\) i proste \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) zawierające dwusieczne tego trójkąta
6. Udowodnić, że ilość wszystkich cyfr w wyrazach ciągu \(\displaystyle{ 1, 2, 3, ..., 10^k}\) jest równa ilości wszystkich zer w wyrazach ciągu \(\displaystyle{ 1, 2, 3, ..., 10^{k+1}}\)
7. Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ p^3 - q^5=(p+q)^2}\) gdzie \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) to są liczby pierwsze
8. Niech \(\displaystyle{ n \geq 2}\) oraz \(\displaystyle{ a_1, ..., a_n}\) to różne liczby naturalne. Wyznaczyć wszystkie liczby całkowite \(\displaystyle{ y \geq 0}\) oraz \(\displaystyle{ x_j \geq 0}\) że:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_1x_1+ a_2x_2+ …+ a_nx_n=yx_1\\ a_2x_1+ a_3x_2+ …+ a_1x_n=yx_2 \\ ……………...................\\ a_nx_1+ a_1x_2+ …+ a_{n-1}x_n=yx_n \end{cases}}\)
oraz \(\displaystyle{ NWD(x_1, ..., x_n)= 1}\)
9. Czy istnieje skończony zbiór liczb \(\displaystyle{ M}\), co najmniej dwuelementowy i taki, że jeśli \(\displaystyle{ a, b \in M}\) to \(\displaystyle{ 2a - b^2 \in M}\) ?
10. Na szachownicy \(\displaystyle{ 10 \times 10}\) mamy figurę, która w jednym ruchu może przemieścić się o jedno pole w prawo, o jedno pole w dół lub o jedno pole po przekątnej w lewo w górę. Czy istnieje zamknięty ciąg ruchów po całej szachownicy, taki że na każdym polu jest się tylko raz ?
11. Rozwiązać równanie :
\(\displaystyle{ (16x^2- 9)^3 + x = 1}\)
12. Dla jakich \(\displaystyle{ f: Z \mapsto Z}\): \(\displaystyle{ 2000 f ( f(x) ) - 3999 f(x) + 1999x =0}\) gdy \(\displaystyle{ x \in Z}\) ?
13. Niech \(\displaystyle{ x_1, ..., x_n}\) gdy \(\displaystyle{ n>1}\) będą takie, że
i) \(\displaystyle{ |x_1| + ... +| x_n| =1}\)
ii) \(\displaystyle{ x_1+ … +x_n= 0}\)
Udowodnić, że \(\displaystyle{ | \frac{x_1}{1}+ ...+ \frac{x_n}{n} | \leq \frac{1}{2}(1- \frac{1}{n})}\)
Wskazać przykład takiej \(\displaystyle{ f}\).
2. Ile rozwiązań ma równanie \(\displaystyle{ (\ln(2))^x = \log_{\ln(2)} x}\) ?
3. Liczby ze zbioru \(\displaystyle{ \{ 1, ..., 4k \}}\) rozmieszczono w dowolny sposób przypisujac je różnym \(\displaystyle{ 4k}\) punktom na okręgu. Udowodnić, że istnieje \(\displaystyle{ 2k}\) rozłącznych cięciw i takich, że różnica liczb na obu końcach każdej z tych cięciw jest nie większa niż \(\displaystyle{ 3k-1}\).
4. Czy istnieję funkcja \(\displaystyle{ f: N \mapsto N}\) iż \(\displaystyle{ f ( f(n) )= 3n}\) dla \(\displaystyle{ n \in N}\) ?
5. Skonstruować trójkąt mając dany wierzchołek \(\displaystyle{ A}\) i proste \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) zawierające dwusieczne tego trójkąta
6. Udowodnić, że ilość wszystkich cyfr w wyrazach ciągu \(\displaystyle{ 1, 2, 3, ..., 10^k}\) jest równa ilości wszystkich zer w wyrazach ciągu \(\displaystyle{ 1, 2, 3, ..., 10^{k+1}}\)
7. Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ p^3 - q^5=(p+q)^2}\) gdzie \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) to są liczby pierwsze
8. Niech \(\displaystyle{ n \geq 2}\) oraz \(\displaystyle{ a_1, ..., a_n}\) to różne liczby naturalne. Wyznaczyć wszystkie liczby całkowite \(\displaystyle{ y \geq 0}\) oraz \(\displaystyle{ x_j \geq 0}\) że:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_1x_1+ a_2x_2+ …+ a_nx_n=yx_1\\ a_2x_1+ a_3x_2+ …+ a_1x_n=yx_2 \\ ……………...................\\ a_nx_1+ a_1x_2+ …+ a_{n-1}x_n=yx_n \end{cases}}\)
oraz \(\displaystyle{ NWD(x_1, ..., x_n)= 1}\)
9. Czy istnieje skończony zbiór liczb \(\displaystyle{ M}\), co najmniej dwuelementowy i taki, że jeśli \(\displaystyle{ a, b \in M}\) to \(\displaystyle{ 2a - b^2 \in M}\) ?
10. Na szachownicy \(\displaystyle{ 10 \times 10}\) mamy figurę, która w jednym ruchu może przemieścić się o jedno pole w prawo, o jedno pole w dół lub o jedno pole po przekątnej w lewo w górę. Czy istnieje zamknięty ciąg ruchów po całej szachownicy, taki że na każdym polu jest się tylko raz ?
11. Rozwiązać równanie :
\(\displaystyle{ (16x^2- 9)^3 + x = 1}\)
12. Dla jakich \(\displaystyle{ f: Z \mapsto Z}\): \(\displaystyle{ 2000 f ( f(x) ) - 3999 f(x) + 1999x =0}\) gdy \(\displaystyle{ x \in Z}\) ?
13. Niech \(\displaystyle{ x_1, ..., x_n}\) gdy \(\displaystyle{ n>1}\) będą takie, że
i) \(\displaystyle{ |x_1| + ... +| x_n| =1}\)
ii) \(\displaystyle{ x_1+ … +x_n= 0}\)
Udowodnić, że \(\displaystyle{ | \frac{x_1}{1}+ ...+ \frac{x_n}{n} | \leq \frac{1}{2}(1- \frac{1}{n})}\)
Ostatnio zmieniony 21 sie 2015, o 10:11 przez mol_ksiazkowy, łącznie zmieniany 2 razy.
- Medea 2
- Użytkownik

- Posty: 2489
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
[MIX] Mix matematyczny 33
Zadanie 9 Jeżeli zbiór \(\displaystyle{ M \subseteq \ZZ}\) zawiera liczbę \(\displaystyle{ n \ge 4}\), to zawiera też \(\displaystyle{ 2n-n^2}\), która jest większa (co do wartości bezwzględnej) niż \(\displaystyle{ n}\): \(\displaystyle{ n^2-2n > n}\), bo \(\displaystyle{ n^2 > 3n}\). Podobnie rozpatruje się przypadek, gdy \(\displaystyle{ M}\) zawiera liczbę \(\displaystyle{ n \le -4}\). Pozostają do zbadania podzbiory \(\displaystyle{ [-3,3] \cap \ZZ}\), z których żaden nie spełnia warunków zadania.
-
Kartezjusz
- Użytkownik

- Posty: 7336
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
bakala12
- Użytkownik

- Posty: 3035
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
[MIX] Mix matematyczny 33
Też to znalazłem. Jednakże to chyba nie tak należy rozumieć.mint18 pisze:10.
Nie jestem pewny czy rozumiem dobrze to zadanie, bo coś zbyt łatwo poszło:Ukryta treść:
Słowo klucz to "zamknięty".Czy istnieje zamknięty ciąg ruchów po całej szachownicy, taki że na każdym polu jest się tylko raz ?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
[MIX] Mix matematyczny 33
rozumieć to intuicyjnie, np.Słowo klucz to "zamknięty".
Jeśli początek pierwszego boku pokrywa się z końcem ostatniego, to łamaną nazywamy zamkniętą, w przeciwnym razie mówimy, że łamana jest otwarta. Jeżeli boki łamanej nie przecinają się (nie mają punktów wspólnych poza wierzchołkami), to łamaną nazywamy zwyczajną, jeśli zaś boki łamanej przecinają się to łamaną taką nazywamy wiązaną.
Ukryta treść:




