Piętrowe ułamki - nierówność

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13384
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Piętrowe ułamki - nierówność

Post autor: mol_ksiazkowy »

Udowodnij, że gdy \(\displaystyle{ a, b, c >0}\) to \(\displaystyle{ \frac{a}{ \frac{1}{b} + \frac{1}{c}} + \frac{b}{ \frac{1}{a} + \frac{1}{c}} + \frac{c}{ \frac{1}{a} + \frac{1}{b}} \leq \frac{a^2+b^2+c^2}{2}}\)
Ukryta treść:    
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1820
Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice, Warszawa
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 227 razy

Piętrowe ułamki - nierówność

Post autor: Marcinek665 »

najłatwiej:    
Asapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 23 wrz 2014, o 14:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 5 razy

Piętrowe ułamki - nierówność

Post autor: Asapi »

Pierwszy raz rozwiązuję nierówność na takim poziomie, więc proszę o sprawdzenie
Ukryta treść:    
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1820
Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice, Warszawa
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 227 razy

Piętrowe ułamki - nierówność

Post autor: Marcinek665 »

Jest OK
ODPOWIEDZ