Sumy kwadratów kolejnych liczb

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

Sumy kwadratów kolejnych liczb

Post autor: mol_ksiazkowy »

Czy i jakie i dla jakich \(\displaystyle{ n}\) :
\(\displaystyle{ a^2+ (a+1)^2+…+ (a+n)^2 = b^2}\)
ma rozwiązania w zbiorze \(\displaystyle{ N}\) ?
np. jeśli \(\displaystyle{ n=2}\) to \(\displaystyle{ (a-1)^2+ a^2+ (a+1)^2 =3a^2 +2 \equiv 2 \ ( \mod 3) \neq b^2}\)
itp.
Ukryta treść:    
patryk00714
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 18 wrz 2012, o 13:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 13 razy

Sumy kwadratów kolejnych liczb

Post autor: patryk00714 »

\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n}(a+i)^2=\sum_{k=1}^{a+n}k^2-\sum_{k=1}^{a-1}k^2=\frac{1}{6}(a+n)(2a+2n+1)(a+n+1)-\frac{1}{6}(a-1)(2a-1)a}\)

może coś z tego wyjdzie
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Sumy kwadratów kolejnych liczb

Post autor: Medea 2 »

Komputer znalazł kilka rozwiązań, ale raczej nie udowodni, że dla któregoś \(\displaystyle{ n}\) rozwiązań nie ma wcale. Po lewej \(\displaystyle{ n}\), po prawej najmniejsze dobre \(\displaystyle{ a}\).
Ukryta treść:    
To wystarcza do poszperania w OEIS:

Kod: Zaznacz cały

https://oeis.org/A076215
,

Kod: Zaznacz cały

https://oeis.org/A007475
, [url=https://oeis.org/A001032]trzy[/url].
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

Sumy kwadratów kolejnych liczb

Post autor: mol_ksiazkowy »

Udowodniono też, że: jeśli \(\displaystyle{ k}\) jest taka, że \(\displaystyle{ m =\frac{k^2-1}{48 } \in N}\) (np. \(\displaystyle{ k=7}\)) to dla \(\displaystyle{ a=23m+1}\): \(\displaystyle{ \sum_{j=1}^{k^2} (a+i)^2= (k(49m+2))^2}\)
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

Sumy kwadratów kolejnych liczb

Post autor: mol_ksiazkowy »

Inny problem:
Czy jeśli dla jakiegoś \(\displaystyle{ n}\) równanie to ma rozwiazanie, to czy ma ich nieskończoną ilość ?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

Sumy kwadratów kolejnych liczb

Post autor: mol_ksiazkowy »

Komputer znalazł kilka rozwiązań, ale raczej nie udowodni, że dla któregoś n rozwiązań nie ma wcale.
Jak udowodnić, że istnieje \(\displaystyle{ y \in N}\)\(\displaystyle{ 38^2+...+48^2 = y^2}\)
(bez nudnego sumowania i tp)
i jak udowodnić, że rozwiązań jest nieskończona ilość (tj. względem) \(\displaystyle{ n}\) ?
ODPOWIEDZ