Witam
Pytanie co do wzoru na obliczanie niepewności pomiarowej typu B
Wzór :
\(\displaystyle{ \frac{\Delta xd}{ \sqrt{3} }}\)=UB
\(\displaystyle{ \Delta xd}\) = działka elementarna + refleks operatora
refleks operatora = 0,2
działka elementarna 0,1
A więc wzór będzie \(\displaystyle{ \frac{0,01 + 0,2}{ \sqrt{3} }}\) czy \(\displaystyle{ \frac{0,01}{ \sqrt{3} } +0,2}\) ?
Z góry dziękuję za pomoc.
Obliczanie niepewności pomiarowej typu B
-
SlotaWoj
- Użytkownik

- Posty: 4207
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Obliczanie niepewności pomiarowej typu B
A co to jest niepewność pomiarowa typu B? Czy nie można tego nazwać „po ludzku”?
Bo ja tu widzę raczej wzór na odchylenie standardowe odpowiadające niepewności systematycznej \(\displaystyle{ \Delta x}\) przybliżonej rozkładem prostokątnym. Tylko co oznacza zmienna \(\displaystyle{ d}\) ?
Bo ja tu widzę raczej wzór na odchylenie standardowe odpowiadające niepewności systematycznej \(\displaystyle{ \Delta x}\) przybliżonej rozkładem prostokątnym. Tylko co oznacza zmienna \(\displaystyle{ d}\) ?
