Suma z cechą
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
-
liu
- Użytkownik

- Posty: 1276
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Suma z cechą
Tak z błędem rzędu \(\displaystyle{ O(n)}\) (pewnie gdzieś zgubiłem jakiś ostatni wyraz czy coś) i brute forcem:
Oznaczmy naszą sumę przez \(\displaystyle{ S_n}\). ponadto niech
\(\displaystyle{ C_n = \sum_{k=1}^{n} k^3}\). Wtedy:
\(\displaystyle{ S_n = \sum_{3j \leq n} \left\lfloor \left(\frac{3j}{3}\right)^3 \right\rfloor +
\sum_{3j + 1 \leq n} \left\lfloor \left(\frac{3j + 1}{3}\right)^3 \right\rfloor +
\sum_{0 \leq 3j - 1 \leq n} \left\lfloor \left(\frac{3j-1}{3}\right)^3 \right\rfloor}\).
Pierwsza suma to po prostu \(\displaystyle{ C_{\lfloor n/3 \rfloor}}\).
Zauważmy teraz, że
\(\displaystyle{ (j + \frac{1}{3})^3 = j^3 + 3\cdot\frac{1}{3} + 3\cdot\frac{1}{3^2} + \frac{1}{3^3} =
(j^3 + 1) + (\frac{1}{3} + \frac{1}{27}),}\)
pierwszy nawias to liczba całkowita, a drugi liczba z przedziału \(\displaystyle{ (0,1)}\), zatem w wyrażeniu pod drugą sumą występuje po prostu \(\displaystyle{ (j^3 + 1)}\).
Podobnie postępując z ostatnim wyrażeniem:
\(\displaystyle{ (j - \frac{1}{3})^3 = j^3 - 3\cdot\frac{1}{3} + 3\cdot\frac{1}{3^2} - \frac{1}{3^3} =
(j^3 - 1) + \frac{1}{3} - \frac{1}{27},}\)
zatem składając to wszystko razem do kupy:
\(\displaystyle{ S_n = C_{\lfloor n/3 \rfloor} +\sum_{j \leq (n-1)/3} (j^3 + 1) + \sum_{ 1 \leq j \leq (n+1)/3} (j^3 - 1)}\).
\(\displaystyle{ S_n = C_{\lfloor n/3 \rfloor} + C_{\lfloor (n-1)/3 \rfloor} + \left\lfloor \frac{n-1}{3} \right\rfloor + C_{\lfloor (n+1)/3 \rfloor} - \left\lfloor \frac{n+1}{3} \right\rfloor}\).
To na upartego można uznać za policzoną sumę, jak sobie człowiek przypomni wzór sumę trzecich potęg kolejnych liczb naturalnych.
Prawdodobnie nie widzę czegoś oczywistego i da się to rozwiązać w dwóch linijkach;)
Oznaczmy naszą sumę przez \(\displaystyle{ S_n}\). ponadto niech
\(\displaystyle{ C_n = \sum_{k=1}^{n} k^3}\). Wtedy:
\(\displaystyle{ S_n = \sum_{3j \leq n} \left\lfloor \left(\frac{3j}{3}\right)^3 \right\rfloor +
\sum_{3j + 1 \leq n} \left\lfloor \left(\frac{3j + 1}{3}\right)^3 \right\rfloor +
\sum_{0 \leq 3j - 1 \leq n} \left\lfloor \left(\frac{3j-1}{3}\right)^3 \right\rfloor}\).
Pierwsza suma to po prostu \(\displaystyle{ C_{\lfloor n/3 \rfloor}}\).
Zauważmy teraz, że
\(\displaystyle{ (j + \frac{1}{3})^3 = j^3 + 3\cdot\frac{1}{3} + 3\cdot\frac{1}{3^2} + \frac{1}{3^3} =
(j^3 + 1) + (\frac{1}{3} + \frac{1}{27}),}\)
pierwszy nawias to liczba całkowita, a drugi liczba z przedziału \(\displaystyle{ (0,1)}\), zatem w wyrażeniu pod drugą sumą występuje po prostu \(\displaystyle{ (j^3 + 1)}\).
Podobnie postępując z ostatnim wyrażeniem:
\(\displaystyle{ (j - \frac{1}{3})^3 = j^3 - 3\cdot\frac{1}{3} + 3\cdot\frac{1}{3^2} - \frac{1}{3^3} =
(j^3 - 1) + \frac{1}{3} - \frac{1}{27},}\)
zatem składając to wszystko razem do kupy:
\(\displaystyle{ S_n = C_{\lfloor n/3 \rfloor} +\sum_{j \leq (n-1)/3} (j^3 + 1) + \sum_{ 1 \leq j \leq (n+1)/3} (j^3 - 1)}\).
\(\displaystyle{ S_n = C_{\lfloor n/3 \rfloor} + C_{\lfloor (n-1)/3 \rfloor} + \left\lfloor \frac{n-1}{3} \right\rfloor + C_{\lfloor (n+1)/3 \rfloor} - \left\lfloor \frac{n+1}{3} \right\rfloor}\).
To na upartego można uznać za policzoną sumę, jak sobie człowiek przypomni wzór sumę trzecich potęg kolejnych liczb naturalnych.
Prawdodobnie nie widzę czegoś oczywistego i da się to rozwiązać w dwóch linijkach;)
- Medea 2
- Użytkownik

- Posty: 2489
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Suma z cechą
Dla \(\displaystyle{ n=5}\) rozbieżność między wynikiem, czyli \(\displaystyle{ 7}\), a Twoim rozwiązaniem, \(\displaystyle{ 10}\), to \(\displaystyle{ 3}\). Wszak \(\displaystyle{ \textstyle (j +\frac13)^3 = j^3+j^2+\frac j3+\frac1{27}}\).
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy