[Nierówności] nierówność w trójkacie
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- rochaj
- Użytkownik

- Posty: 407
- Rejestracja: 3 lip 2012, o 23:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: komp
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 2 razy
[Nierówności] nierówność w trójkacie
Niech dany jest \(\displaystyle{ \Delta ABC}\) o wysokościach \(\displaystyle{ h_{a},h_{b},h_{c}}\) gdzie \(\displaystyle{ AB=c,BC=a,AC=b}\)
Pokaż ze dla dowolnego punktu \(\displaystyle{ P}\) wewnatrz tego trójkata mamy
\(\displaystyle{ \sqrt{PA+PB}+\sqrt{PB+PC}+\sqrt{PA+PC}\ge 2\sqrt{h_{a}+h_{b}+h_{c}}}\)
Pokaż ze dla dowolnego punktu \(\displaystyle{ P}\) wewnatrz tego trójkata mamy
\(\displaystyle{ \sqrt{PA+PB}+\sqrt{PB+PC}+\sqrt{PA+PC}\ge 2\sqrt{h_{a}+h_{b}+h_{c}}}\)
-
arek1357
[Nierówności] nierówność w trójkacie
Rozumiem że \(\displaystyle{ h_{i}}\) - wysokość opuszczona na bok i-ty
Niech:
\(\displaystyle{ PA=x,PB=y,PC=z}\)
\(\displaystyle{ r_{a} -}\) Wysokość trójkąta\(\displaystyle{ BPC}\) , opuszczona na bok \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ r_{b} -}\) Wysokość trójkąta\(\displaystyle{ APC}\) , opuszczona na bok \(\displaystyle{ b}\)
\(\displaystyle{ r_{c} -}\) Wysokość trójkąta\(\displaystyle{ APB}\) , opuszczona na bok \(\displaystyle{ c}\)
Można zauważyć, że zachodzi:
(*) \(\displaystyle{ x+r_{a} \ge h_{a}}\)
(*) \(\displaystyle{ y+r_{b} \ge h_{b}}\)
(*) \(\displaystyle{ z+r_{c} \ge h_{c}}\)
(**) \(\displaystyle{ x+y+z \ge 2(r_{a}+r_{b}+r_{c})}\) (nierówność jakaś tam)
Przepiszmy nierówność:
\(\displaystyle{ \sqrt{x+y} +\sqrt{x+z} +\sqrt{y+z} \ge 2 \sqrt{h_{a}+h_{b}+h_{c}}}\)
Po podniesieniu do kwadratu otrzymamy:
\(\displaystyle{ 2(x+y+z)+2 \sum_{}^{} \sqrt{ } \sqrt{ } \ge 4(h_{a}+h_{b}+h_{c})}\)
biorąc pod uwagę (**)
\(\displaystyle{ 2(x+y+z)+2 \sum_{}^{} \sqrt{ } \sqrt{ } \ge 4(r_{a}+r_{b}+r_{c})+2 \sum_{}^{} \sqrt{ } \sqrt{} \ge 4(h_{a}+h_{b}+h_{c})}\)
dalej:
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} \sqrt{} \sqrt{} \ge 2\left[ \left( h_{a}-r_{a}\right)+\left( h_{b}-r_{b}\right)+\left( h_{c}-r_{c}\right) \right]}\)
Biorąc pod uwagę: (*)
Wystarczy udowodnić czy:
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} \sqrt{} \sqrt{} \ge 2(x+y+z)}\)
Biorąc pod uwagę nierówności między średnimi mamy:
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} \sqrt{} \sqrt{} \ge 3 \sqrt[3]{ \sqrt{(x+y)^2(x+x)^2(y+z)^2} }=3 \sqrt[3]{(x+y)(y+z)(x+z)}}\)
Czyli wystarczy udowodnić:
\(\displaystyle{ 3 \sqrt[3]{(x+y)(y+z)(x+z)} \ge 2(x+y+z)}\)
Podnieśmy to do trzeciej
\(\displaystyle{ 27(x+y)(y+z)(x+z) \ge 8(x+y+z)^3}\)
Po wymnożeniu i skróceniu:
\(\displaystyle{ 3xy^2+3xz^2+3x^2y+3x^2z+3yz^2+3y^2z+6xyz \ge 8(x^3+y^3+z^3)}\)
Podzielmy ostatnią nierówność przez \(\displaystyle{ x^3}\) - obie strony oraz podstawieniach:
\(\displaystyle{ A= \frac{y}{x} , B= \frac{z}{x}}\)
Otrzymamy:
\(\displaystyle{ 3A^2+3B^2+3A+3B+3AB^2+3A^2B+6AB \ge 8(1+A^3+B^3)}\)
Po dalszych przekształceniach otrzymamy:
\(\displaystyle{ 3\left[ \left( A+B\right) ^2-2AB\right] +3\left( A+B\right) +3AB\left( A+B+2\right) \ge 8+8\left[ \left( A+B\right) ^3-3AB\left( A+B\right) \right]}\)
Podstawmy teraz:
\(\displaystyle{ X=A+B , Y=AB}\)
otrzymamy po skróceniu:
(1) \(\displaystyle{ 27XY-8X^3+3X^2+3X-8 \ge 0}\)
Wiadomo, że: \(\displaystyle{ X>0, Y>0}\)
Biorąc to pod uwagę nierówność (1) jest większa od zera co łatwo wykazać cnd...
Niech:
\(\displaystyle{ PA=x,PB=y,PC=z}\)
\(\displaystyle{ r_{a} -}\) Wysokość trójkąta\(\displaystyle{ BPC}\) , opuszczona na bok \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ r_{b} -}\) Wysokość trójkąta\(\displaystyle{ APC}\) , opuszczona na bok \(\displaystyle{ b}\)
\(\displaystyle{ r_{c} -}\) Wysokość trójkąta\(\displaystyle{ APB}\) , opuszczona na bok \(\displaystyle{ c}\)
Można zauważyć, że zachodzi:
(*) \(\displaystyle{ x+r_{a} \ge h_{a}}\)
(*) \(\displaystyle{ y+r_{b} \ge h_{b}}\)
(*) \(\displaystyle{ z+r_{c} \ge h_{c}}\)
(**) \(\displaystyle{ x+y+z \ge 2(r_{a}+r_{b}+r_{c})}\) (nierówność jakaś tam)
Przepiszmy nierówność:
\(\displaystyle{ \sqrt{x+y} +\sqrt{x+z} +\sqrt{y+z} \ge 2 \sqrt{h_{a}+h_{b}+h_{c}}}\)
Po podniesieniu do kwadratu otrzymamy:
\(\displaystyle{ 2(x+y+z)+2 \sum_{}^{} \sqrt{ } \sqrt{ } \ge 4(h_{a}+h_{b}+h_{c})}\)
biorąc pod uwagę (**)
\(\displaystyle{ 2(x+y+z)+2 \sum_{}^{} \sqrt{ } \sqrt{ } \ge 4(r_{a}+r_{b}+r_{c})+2 \sum_{}^{} \sqrt{ } \sqrt{} \ge 4(h_{a}+h_{b}+h_{c})}\)
dalej:
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} \sqrt{} \sqrt{} \ge 2\left[ \left( h_{a}-r_{a}\right)+\left( h_{b}-r_{b}\right)+\left( h_{c}-r_{c}\right) \right]}\)
Biorąc pod uwagę: (*)
Wystarczy udowodnić czy:
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} \sqrt{} \sqrt{} \ge 2(x+y+z)}\)
Biorąc pod uwagę nierówności między średnimi mamy:
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} \sqrt{} \sqrt{} \ge 3 \sqrt[3]{ \sqrt{(x+y)^2(x+x)^2(y+z)^2} }=3 \sqrt[3]{(x+y)(y+z)(x+z)}}\)
Czyli wystarczy udowodnić:
\(\displaystyle{ 3 \sqrt[3]{(x+y)(y+z)(x+z)} \ge 2(x+y+z)}\)
Podnieśmy to do trzeciej
\(\displaystyle{ 27(x+y)(y+z)(x+z) \ge 8(x+y+z)^3}\)
Po wymnożeniu i skróceniu:
\(\displaystyle{ 3xy^2+3xz^2+3x^2y+3x^2z+3yz^2+3y^2z+6xyz \ge 8(x^3+y^3+z^3)}\)
Podzielmy ostatnią nierówność przez \(\displaystyle{ x^3}\) - obie strony oraz podstawieniach:
\(\displaystyle{ A= \frac{y}{x} , B= \frac{z}{x}}\)
Otrzymamy:
\(\displaystyle{ 3A^2+3B^2+3A+3B+3AB^2+3A^2B+6AB \ge 8(1+A^3+B^3)}\)
Po dalszych przekształceniach otrzymamy:
\(\displaystyle{ 3\left[ \left( A+B\right) ^2-2AB\right] +3\left( A+B\right) +3AB\left( A+B+2\right) \ge 8+8\left[ \left( A+B\right) ^3-3AB\left( A+B\right) \right]}\)
Podstawmy teraz:
\(\displaystyle{ X=A+B , Y=AB}\)
otrzymamy po skróceniu:
(1) \(\displaystyle{ 27XY-8X^3+3X^2+3X-8 \ge 0}\)
Wiadomo, że: \(\displaystyle{ X>0, Y>0}\)
Biorąc to pod uwagę nierówność (1) jest większa od zera co łatwo wykazać cnd...
-
Zahion
- Moderator

- Posty: 2090
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
[Nierówności] nierówność w trójkacie
Nie wiem czy istnieje jakiś dodatkowy warunek dla \(\displaystyle{ x,y,z}\), ponieważ nierówność
\(\displaystyle{ 27\left( x+y\right)\left( y+z\right)\left( x+z\right) \ge 8\left( x+y+z\right)^{3}}\)
nie jest prawdziwa dla \(\displaystyle{ x,y,z > 0}\) np. dla \(\displaystyle{ x = 1 ,y = 2, z = 3}\)
\(\displaystyle{ 27\left( x+y\right)\left( y+z\right)\left( x+z\right) \ge 8\left( x+y+z\right)^{3}}\)
nie jest prawdziwa dla \(\displaystyle{ x,y,z > 0}\) np. dla \(\displaystyle{ x = 1 ,y = 2, z = 3}\)
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22485
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3857 razy
[Nierówności] nierówność w trójkacie
A stwierdzenie że
\(\displaystyle{ 27XY-8X^3+3X^2+3X-8 \ge 0}\) dla \(\displaystyle{ X,Y>0}\) też jest wróżeniem z fusów (\(\displaystyle{ X=1}\), \(\displaystyle{ Y\approx 0}\))
\(\displaystyle{ 27XY-8X^3+3X^2+3X-8 \ge 0}\) dla \(\displaystyle{ X,Y>0}\) też jest wróżeniem z fusów (\(\displaystyle{ X=1}\), \(\displaystyle{ Y\approx 0}\))
-
arek1357
[Nierówności] nierówność w trójkacie
No tak brakuje warunku dodatkowego na x,y z do bani!
A nawet całkiem do bani !
A nawet całkiem do bani !
- timon92
- Użytkownik

- Posty: 1676
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 485 razy
[Nierówności] nierówność w trójkacie
nie chciało mu się pisać wszystkich pierwiastków, z kontekstu wiadomo, że chodzi o \(\displaystyle{ \sqrt{(x+y)(y+z)}+\sqrt{(y+z)(z+x)}+\sqrt{(z+x)(x+y)} \ge 2(x+y+z)}\)
-
arek1357
[Nierówności] nierówność w trójkacie
Przyszedł mi taki pomysł że może by liczyć minimum funkcji:
\(\displaystyle{ f= \sqrt{x+y}+ \sqrt{y+z}+ \sqrt{x+z}}\)
I teraz niech:
(1) \(\displaystyle{ x+y+z=s}\)
Oczywiście istnieje nawet infimum tych wszystkich s , bierze się to z jakiegoś tam punktu Fermata...
jak przepiszemy to równanie uwzględniając (1) otrzymamy:
\(\displaystyle{ f= \sqrt{s-x}+ \sqrt{s-y}+ \sqrt{s-z}}\)
Dochodzi jeszcze, że: \(\displaystyle{ x+y \ge a}\) - a bok trójkąta załóżmy, że:
\(\displaystyle{ a \le b \le c}\)
Można przyjąć, że:
\(\displaystyle{ x+y=2t}\)
i wtedy funkcja przyjmie postać:
\(\displaystyle{ f= \sqrt{2t}+ \sqrt{s-x} + \sqrt{s-2t+x}}\)
Można ustalić s i x i badać to po zmiennej t coś takiego jak w tym temacie ,który niedawno ruszyłem:
394912.htm
Licząc po t minimum tej funkcji powinno być dla \(\displaystyle{ 2t=a}\)
po przepisaniu funkcja wyglądałaby:
\(\displaystyle{ f= \sqrt{a}+ \sqrt{s-x} + \sqrt{s-a+x}}\)
teraz licząc minimum po ixach , ustalając s otrzymamy minimum dla \(\displaystyle{ x=a}\)
wtedy \(\displaystyle{ y=0 , z=b , s=a+b}\)
i wtedy:
\(\displaystyle{ f_{min}= \sqrt{a}+ \sqrt{b}+ \sqrt{a+b}}\)
Lecz ustalając x a licząc po s minimum otrzymamy dla
\(\displaystyle{ z=h_{a}}\), a wtedy \(\displaystyle{ x , y}\) to odcinki na jakie dzieli wysokość \(\displaystyle{ h_{a}}\) bok "a" trójkąta
wtedy \(\displaystyle{ s=h_{a}+a}\)
i tu:
\(\displaystyle{ f_{min}^{'}=\sqrt{a}+ \sqrt{a_{1}+h_{a}} + \sqrt{a_{2}+h_{a}}}\)
gdzie \(\displaystyle{ a_{i}}\) odcinki na które dzieli wysokość \(\displaystyle{ h_{a}}\) bok a
Tak czy siak sugeruje mi, że minimum tej funkcji powinno być na bokach trójkąta!
(Bo zwykłe metody szukania minimum za pomocą pochodnych zawodzą więc sugestia że minimum jest osiągalne na krańcach dziedziny czyli w tym wypadku na bokach trójkąta lub wierzchołkach)
To takie moje dywagacje nic wiążącego ale można się odnieść!
Z moich obserwacji :
\(\displaystyle{ f_{min}^{'} \le f_{min}}\)
\(\displaystyle{ f= \sqrt{x+y}+ \sqrt{y+z}+ \sqrt{x+z}}\)
I teraz niech:
(1) \(\displaystyle{ x+y+z=s}\)
Oczywiście istnieje nawet infimum tych wszystkich s , bierze się to z jakiegoś tam punktu Fermata...
jak przepiszemy to równanie uwzględniając (1) otrzymamy:
\(\displaystyle{ f= \sqrt{s-x}+ \sqrt{s-y}+ \sqrt{s-z}}\)
Dochodzi jeszcze, że: \(\displaystyle{ x+y \ge a}\) - a bok trójkąta załóżmy, że:
\(\displaystyle{ a \le b \le c}\)
Można przyjąć, że:
\(\displaystyle{ x+y=2t}\)
i wtedy funkcja przyjmie postać:
\(\displaystyle{ f= \sqrt{2t}+ \sqrt{s-x} + \sqrt{s-2t+x}}\)
Można ustalić s i x i badać to po zmiennej t coś takiego jak w tym temacie ,który niedawno ruszyłem:
394912.htm
Licząc po t minimum tej funkcji powinno być dla \(\displaystyle{ 2t=a}\)
po przepisaniu funkcja wyglądałaby:
\(\displaystyle{ f= \sqrt{a}+ \sqrt{s-x} + \sqrt{s-a+x}}\)
teraz licząc minimum po ixach , ustalając s otrzymamy minimum dla \(\displaystyle{ x=a}\)
wtedy \(\displaystyle{ y=0 , z=b , s=a+b}\)
i wtedy:
\(\displaystyle{ f_{min}= \sqrt{a}+ \sqrt{b}+ \sqrt{a+b}}\)
Lecz ustalając x a licząc po s minimum otrzymamy dla
\(\displaystyle{ z=h_{a}}\), a wtedy \(\displaystyle{ x , y}\) to odcinki na jakie dzieli wysokość \(\displaystyle{ h_{a}}\) bok "a" trójkąta
wtedy \(\displaystyle{ s=h_{a}+a}\)
i tu:
\(\displaystyle{ f_{min}^{'}=\sqrt{a}+ \sqrt{a_{1}+h_{a}} + \sqrt{a_{2}+h_{a}}}\)
gdzie \(\displaystyle{ a_{i}}\) odcinki na które dzieli wysokość \(\displaystyle{ h_{a}}\) bok a
Tak czy siak sugeruje mi, że minimum tej funkcji powinno być na bokach trójkąta!
(Bo zwykłe metody szukania minimum za pomocą pochodnych zawodzą więc sugestia że minimum jest osiągalne na krańcach dziedziny czyli w tym wypadku na bokach trójkąta lub wierzchołkach)
To takie moje dywagacje nic wiążącego ale można się odnieść!
Z moich obserwacji :
\(\displaystyle{ f_{min}^{'} \le f_{min}}\)
