Analityka gospodarcza na PG + podobne kierunki
Witam. W tym roku będę się rekrutować na studia i chciałem się zapytać o perspektywy po kierunku o nazwie "analityka gospodarcza" na Politechnice Gdańskiej. Generalnie interesuje mnie kwestia tego czy warto wziąć się za to, czy może za np. Informatykę i Ekonometrię na UG bądz ekonomię UG z odpowiednią specjalizacją. Generalnie jestem osobą zainteresowaną tematem analiz/biznesu/ekonomii także myślę, że przyswajanie nauki nie byłoby dla mnie wielkim problemem. Matura poszła mi na tyle dobrze, że nie obawiam się o dostanie się na AG czy dwa pozostałe kierunki. Co myślicie forumowicze?
-
Mikser
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Warto się brać za to, co Cię najbardziej interesuje.
Perspektywy są po wszystkim, o ile Cię to naprawdę interesuje.
Nie chcę być niemiły czy demotywujący ale hasło "przyswajanie nauki nie byłoby dla mnie wielkim problemem" to w większości przypadków wmawianie sobie czegoś, co nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości, a potem jest tylko płacz.
Jaki wniosek? Jeżeli czujesz, że AG jest dla Ciebie, to idź i to studiuj, wtedy faktycznie przyswajanie nauki nie będzie problemem. Pojęcie "lepsze perspektywy" nie istnieje. Można skończyć Informatykę na najlepszych wydziałach, a nie być nią zainteresowanym i potem pluć sobie w brodę.
Perspektywy są po wszystkim, o ile Cię to naprawdę interesuje.
Nie chcę być niemiły czy demotywujący ale hasło "przyswajanie nauki nie byłoby dla mnie wielkim problemem" to w większości przypadków wmawianie sobie czegoś, co nie ma odzwierciedlenia w rzeczywistości, a potem jest tylko płacz.
Jaki wniosek? Jeżeli czujesz, że AG jest dla Ciebie, to idź i to studiuj, wtedy faktycznie przyswajanie nauki nie będzie problemem. Pojęcie "lepsze perspektywy" nie istnieje. Można skończyć Informatykę na najlepszych wydziałach, a nie być nią zainteresowanym i potem pluć sobie w brodę.
-
wrotki8778
- Użytkownik

Mam kolegę, który skończył 1. rok AG właśnie na tej uczelni (na której też ja się uczę ). Co do perspektyw, to teoretycznie nie są takie złe, niby można się zakręcić w bankowości, finansach itp., ale to jest jednak nowy kierunek (w sumie spadkobierca po IiE, który był tam wcześniej), więc ciężko stwierdzić, czy absolwenci tam się "przyjmą".
Przedmioty, które mój kolega do tej pory zaliczył, uważa za dość ciekawe, jednak w porównaniu do matmy finansowej, którą ja tam studiuję, jest stosunkowo dużo kucia, przede wszystkim przed kolokwiami/sesją. Co do przedmiotów matematycznych, nie sądzę, aby stały na jakimś wysokim poziomie, jednak w 2 semestrze sporo osob przejechało się na analizie.
W praktyce kierunek to taki mix infy (a raczej jej fragmentów), ekonomii, ciut matmy i rzeczy typu socjologia - sam oceń, czy taki zestaw jest dla Ciebie odpowiedni.
Przedmioty, które mój kolega do tej pory zaliczył, uważa za dość ciekawe, jednak w porównaniu do matmy finansowej, którą ja tam studiuję, jest stosunkowo dużo kucia, przede wszystkim przed kolokwiami/sesją. Co do przedmiotów matematycznych, nie sądzę, aby stały na jakimś wysokim poziomie, jednak w 2 semestrze sporo osob przejechało się na analizie.
W praktyce kierunek to taki mix infy (a raczej jej fragmentów), ekonomii, ciut matmy i rzeczy typu socjologia - sam oceń, czy taki zestaw jest dla Ciebie odpowiedni.
-
mathnight100
- Użytkownik

Wiem, że już 3 lata minęły:D ale liczę na szczęście że odpowiesz „wrotki8778” albo ktoś kto zna się na temacie. Bo ja właśnie stoję przed dylematem czy lepiej iść na matematykę finansową na Politechnice Gdnaskiej czy może właśnie na Analityke Gospodarczą na tej samej uczelni. Swoją przyszłość chce powierzyć w finansach, a matematyka mi nie straszna. Wiem, że są to trudne studia, zdaje sobie z tego sprawę. Po jakich studiach są lepsze perspektywy zawodowe? Myślałem też nad Informatyka i Ekonometria na uniwersytecie gdańskim. Warto brać ten kierunek pod uwagę mimo tego, że jest na uniwersytecie. Bardzo proszę o pomocwrotki8778 pisze:Przedmioty, które mój kolega do tej pory zaliczył, uważa za dość ciekawe, jednak w porównaniu do matmy finansowej, którą ja tam studiuję, jest stosunkowo dużo kucia, przede wszystkim przed kolokwiami/sesją.