2 równania różniczkowe
-
Klaudia_Joanna
- Użytkownik

- Posty: 63
- Rejestracja: 12 cze 2015, o 16:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 17 razy
2 równania różniczkowe
Cześć,
mam problem z obliczeniem następujących równań różniczkowych. Dochodzę do etapu wyznaczania y przewidywanego i pojawia się problem. Dotąd jak rozwiązywałam równania nie miałam sumy i teraz nie wiem jak to zrobić.
a) \(\displaystyle{ y''-4y'+3y= e ^{2x}+x}\)
b) \(\displaystyle{ y''-2y'=2x+1}\)
Z góry dziękuję za każdą pomoc
mam problem z obliczeniem następujących równań różniczkowych. Dochodzę do etapu wyznaczania y przewidywanego i pojawia się problem. Dotąd jak rozwiązywałam równania nie miałam sumy i teraz nie wiem jak to zrobić.
a) \(\displaystyle{ y''-4y'+3y= e ^{2x}+x}\)
b) \(\displaystyle{ y''-2y'=2x+1}\)
Z góry dziękuję za każdą pomoc
Ostatnio zmieniony 20 lip 2015, o 09:14 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
Klaudia_Joanna
- Użytkownik

- Posty: 63
- Rejestracja: 12 cze 2015, o 16:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 17 razy
- mortan517
- Użytkownik

- Posty: 3358
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
2 równania różniczkowe
Nie, nie o to mi chodziło. Dochodzisz do momentu przewidywania i przewidujesz jakąś funkcję dla eksponenty, jakąś dla wielomianu i sumujesz je.
-
Klaudia_Joanna
- Użytkownik

- Posty: 63
- Rejestracja: 12 cze 2015, o 16:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 17 razy
- mortan517
- Użytkownik

- Posty: 3358
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
2 równania różniczkowe
Jakie jest równanie charakterystyczne, jakie są jego pierwiastki, jaka jest całka ogólna równania jednorodnego?
Zaraz dojdziemy do metody przewidywań.
Zaraz dojdziemy do metody przewidywań.
-
Klaudia_Joanna
- Użytkownik

- Posty: 63
- Rejestracja: 12 cze 2015, o 16:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 17 razy
2 równania różniczkowe
a) pierwiastki to: 3,1
\(\displaystyle{ y _{j}= C _{1}e ^{3x}+C _{2}e ^{x}}\)
b) pierwiastki to: 0,2
\(\displaystyle{ y _{j}= C _{1}e ^{2x}+C _{2}}\)
dobrze?
\(\displaystyle{ y _{j}= C _{1}e ^{3x}+C _{2}e ^{x}}\)
b) pierwiastki to: 0,2
\(\displaystyle{ y _{j}= C _{1}e ^{2x}+C _{2}}\)
dobrze?
-
Klaudia_Joanna
- Użytkownik

- Posty: 63
- Rejestracja: 12 cze 2015, o 16:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 17 razy
2 równania różniczkowe
Czyli tak jakby to rozdzielić, to by było:
a) \(\displaystyle{ Ae ^{2x}}\)
b) \(\displaystyle{ Ax+B}\)
?
a) \(\displaystyle{ Ae ^{2x}}\)
b) \(\displaystyle{ Ax+B}\)
?
-
Klaudia_Joanna
- Użytkownik

- Posty: 63
- Rejestracja: 12 cze 2015, o 16:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 17 razy
2 równania różniczkowe
mortan517, chyba się zgubiłam w tym już, potem trzeba oddzielnie przewidywać dla tego x z pierwszego przykładu oraz 1 z drugiego ?
- mortan517
- Użytkownik

- Posty: 3358
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
2 równania różniczkowe
Dobra po kolei, bo zaczęłaś dwa przykłady i się pogubisz.
Lecimy pierwszy przykład \(\displaystyle{ y''-4y'+3y= e ^{2x}+x}\)
\(\displaystyle{ y _{j}= C _{1}e ^{3x}+C _{2}e ^{x}}\)
Mamy całkę ogólną równania jednorodnego i teraz przewidujemy
dla części \(\displaystyle{ e^{2x}}\) przewidujemy \(\displaystyle{ Ae^{2x}}\), a dla wielomianu \(\displaystyle{ x}\) przewidujemy \(\displaystyle{ Bx+C}\)
Czyli mamy sumę tych funkcji, więc przewidujemy \(\displaystyle{ y_s=Ae^{2x} + Bx+C}\)
I teraz liczymy kolejne pochodne i wstawiamy do naszego równania.
Lecimy pierwszy przykład \(\displaystyle{ y''-4y'+3y= e ^{2x}+x}\)
\(\displaystyle{ y _{j}= C _{1}e ^{3x}+C _{2}e ^{x}}\)
Mamy całkę ogólną równania jednorodnego i teraz przewidujemy
dla części \(\displaystyle{ e^{2x}}\) przewidujemy \(\displaystyle{ Ae^{2x}}\), a dla wielomianu \(\displaystyle{ x}\) przewidujemy \(\displaystyle{ Bx+C}\)
Czyli mamy sumę tych funkcji, więc przewidujemy \(\displaystyle{ y_s=Ae^{2x} + Bx+C}\)
I teraz liczymy kolejne pochodne i wstawiamy do naszego równania.
-
Klaudia_Joanna
- Użytkownik

- Posty: 63
- Rejestracja: 12 cze 2015, o 16:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 17 razy
2 równania różniczkowe
mortan517, nie wpadłabym na to w życiu. Czyli drugi przykład wyglądałby tak:
dla \(\displaystyle{ 2x}\) przewidujemy \(\displaystyle{ Ax+B}\)
a dla \(\displaystyle{ 1}\) przewidujemy \(\displaystyle{ C}\)
i razem mamy \(\displaystyle{ Ax+B+C}\)
czy to C jest tu zbędne ?
dla \(\displaystyle{ 2x}\) przewidujemy \(\displaystyle{ Ax+B}\)
a dla \(\displaystyle{ 1}\) przewidujemy \(\displaystyle{ C}\)
i razem mamy \(\displaystyle{ Ax+B+C}\)
czy to C jest tu zbędne ?
- mortan517
- Użytkownik

- Posty: 3358
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
2 równania różniczkowe
Bo na to nie trzeba wpaść, trzeba zobaczyć jak to się robi. Przykład jakiś z zajęć powinnaś przejrzeć, pouczyć się najpierw.
Poczekaj, nie ruszaj drugiego przykładu, dokończ pierwszy bo się całkiem pogubimy.
Poczekaj, nie ruszaj drugiego przykładu, dokończ pierwszy bo się całkiem pogubimy.
-
Klaudia_Joanna
- Użytkownik

- Posty: 63
- Rejestracja: 12 cze 2015, o 16:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 17 razy
2 równania różniczkowe
mortan517, właśnie chodzi o to, że na zajęciach nie było w ogóle żadnych sum tylko jakieś wyrażenie jedno jako r(x). Na ćwiczeniach robimy może z 1/4 tego co na egzaminie jest. Już kończę pierwszy przykład.