wypuklosc
- Lady Tilly
- Użytkownik

- Posty: 3560
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
wypuklosc
Jeżeli f jest funkcjonałem zdefiniowanym i różniczkowalnym na niepustym, otwartym i wypukłym zbiorze S to f jest wypukły (ściśle wypukły) wtedy i tylko wtedy, gdy albo:
\(\displaystyle{ f(x_{1}){\geqslant}(>)f(x_{2})+[{\nabla}f(x_{2})]T(x_{1}-x_{2}){\forall}x_{1},x_{2}{\in}S}\) ,
albo (charakteryzacja Minty’ego): \(\displaystyle{ [{\nabla}f(x_{1})-{\nabla}f(x_{2})]T(x_{1}-x_{2}) {\geqslant} 0(> 0){\forall}x_{1},x_{2}{\in}S}\)
\(\displaystyle{ f(x_{1}){\geqslant}(>)f(x_{2})+[{\nabla}f(x_{2})]T(x_{1}-x_{2}){\forall}x_{1},x_{2}{\in}S}\) ,
albo (charakteryzacja Minty’ego): \(\displaystyle{ [{\nabla}f(x_{1})-{\nabla}f(x_{2})]T(x_{1}-x_{2}) {\geqslant} 0(> 0){\forall}x_{1},x_{2}{\in}S}\)
Ostatnio zmieniony 25 cze 2007, o 20:37 przez Lady Tilly, łącznie zmieniany 4 razy.
-
luka52
- Użytkownik

- Posty: 8297
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1814 razy
wypuklosc
Niekoniecznie - np. \(\displaystyle{ f(x) = x^4}\), wtedy \(\displaystyle{ f''(0) = 0}\) ale punktu przegięcia nie ma.Silver pisze:f'(x)=0 - punkt przegięcia
- Amon-Ra
- Użytkownik

- Posty: 878
- Rejestracja: 16 lis 2005, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tczew
- Pomógł: 175 razy
wypuklosc
Punkt zerowania się drugiej pochodnej może być punktem przegięcia, ale trzeba udowodnić, że istnieje pewno otoczenie punktu, w którym druga pochodna zmienia swój znak. Przykładowo, funkcja podana przez luka52 ma drugą pochodną \(\displaystyle{ f''(x)=12x^2}\), która jest dodatnia, zarówno dla lewo, jak i prawostronnego otoczenia x=0. Stąd funkcja charakteryzuje się takim samym stopniem "wklęsłości" w obustronnym otoczeniu punktu i nie może być mowy o przegięciu.

