Obliczanie pola z wykresów dla e
-
syrek
- Użytkownik

- Posty: 79
- Rejestracja: 28 cze 2014, o 22:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 8 razy
Obliczanie pola z wykresów dla e
Jaki obszar należy obliczyć, skoro w treści zadania podano ograniczenia :
\(\displaystyle{ y = e ^{x}, y = e ^{-x}, y = e}\)
Narysowałem sobie na kartce symboliczny wykres i nie bardzo wiem co dalej.
\(\displaystyle{ y = e ^{x}, y = e ^{-x}, y = e}\)
Narysowałem sobie na kartce symboliczny wykres i nie bardzo wiem co dalej.
-
gardner
Obliczanie pola z wykresów dla e
Ile wynosi wartość liczby \(\displaystyle{ e}\)?
Ile to jest \(\displaystyle{ e^{0}}\) ? Na pewno \(\displaystyle{ e}\)?
Ile to jest \(\displaystyle{ e^{0}}\) ? Na pewno \(\displaystyle{ e}\)?
-
syrek
- Użytkownik

- Posty: 79
- Rejestracja: 28 cze 2014, o 22:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 8 razy
Obliczanie pola z wykresów dla e
\(\displaystyle{ e}\) w przybliżeniu to 2,7. \(\displaystyle{ e^{0}}\) to 1.
Ostatnio zmieniony 5 lip 2015, o 14:45 przez syrek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
gardner
Obliczanie pola z wykresów dla e
To popatrz teraz na wykres i zobacz czy dobrze narysowałeś. Odpowiedź już masz-- 5 lip 2015, o 14:48 --
Tak,to będzie taki obszar.Zostało Ci tylko to policzyć
syrek pisze:\(\displaystyle{ e}\) w przybliżeniu to 2,7. \(\displaystyle{ e^{0}}\) to 1.
Tak,to będzie taki obszar.Zostało Ci tylko to policzyć
-
syrek
- Użytkownik

- Posty: 79
- Rejestracja: 28 cze 2014, o 22:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 8 razy
Obliczanie pola z wykresów dla e
Rzeczywiście, robiłem błąd.
Powiedz mi teraz bardzo proszę, jak wyznaczyć ograniczenia z lewej i prawej strony?
Zrobić tabelki i obliczać podstawiając przybliżone e = 2,7?
Bo rozumiem, że trzeba to policzyć w dwóch częściach? Od lewej do 0 i od 0 do prawej?
Powiedz mi teraz bardzo proszę, jak wyznaczyć ograniczenia z lewej i prawej strony?
Zrobić tabelki i obliczać podstawiając przybliżone e = 2,7?
Bo rozumiem, że trzeba to policzyć w dwóch częściach? Od lewej do 0 i od 0 do prawej?
-
gardner
Obliczanie pola z wykresów dla e
A nie prościej od dołu do góry? Dzielisz na pół ale wzdłuż osi \(\displaystyle{ y}\)
I lecisz od dołu do góry i drugi obszar tak samo
I lecisz od dołu do góry i drugi obszar tak samo
-
syrek
- Użytkownik

- Posty: 79
- Rejestracja: 28 cze 2014, o 22:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 8 razy
Obliczanie pola z wykresów dla e
Czyli pierwsza część :
Od 1 do \(\displaystyle{ e}\). Ograniczona "z góry" \(\displaystyle{ y=e ^{-x}}\), "od dołu" \(\displaystyle{ y=0}\).
I druga podobnie :
Od 1 do \(\displaystyle{ e}\). Ograniczona "z góry" \(\displaystyle{ y=e ^{x}}\), "od dołu" \(\displaystyle{ y=0}\).
Dobrze Cię zrozumiałem?
Od 1 do \(\displaystyle{ e}\). Ograniczona "z góry" \(\displaystyle{ y=e ^{-x}}\), "od dołu" \(\displaystyle{ y=0}\).
I druga podobnie :
Od 1 do \(\displaystyle{ e}\). Ograniczona "z góry" \(\displaystyle{ y=e ^{x}}\), "od dołu" \(\displaystyle{ y=0}\).
Dobrze Cię zrozumiałem?
-
gardner
Obliczanie pola z wykresów dla e
A nie może być od dołu \(\displaystyle{ y=e ^{-x}}\) do góry czyli \(\displaystyle{ y=e}\) ??
-
syrek
- Użytkownik

- Posty: 79
- Rejestracja: 28 cze 2014, o 22:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 8 razy
Obliczanie pola z wykresów dla e
Ale jak wyznaczę lewą i prawą stronę? Z prawej 0 a z lewej?gardner pisze:A nie może być od dołu \(\displaystyle{ y=e ^{-x}}\) do góry czyli \(\displaystyle{ y=e}\) ??
- M Ciesielski
- Użytkownik

- Posty: 2500
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
Obliczanie pola z wykresów dla e
No wyznaczenie punktu przecięcia tej prostej i którejkolwiek z tych krzywych jest raczej banalne, bo trzeba rozwiązać równania \(\displaystyle{ e^x = e}\) oraz \(\displaystyle{ e^{-x} = e}\).
- Mariusz M
- Użytkownik

- Posty: 6954
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1254 razy
Obliczanie pola z wykresów dla e
\(\displaystyle{ \int_{-1}^{0}{\left( e-e^{-x}\right) \mbox{d}x }+ \int_{0}^{1}{\left(e-e^{x}\right) \mbox{d}x }}\)