[MIX] 7 fajnych równań funkcyjnych

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

[MIX] 7 fajnych równań funkcyjnych

Post autor: mol_ksiazkowy »

1. Niech \(\displaystyle{ f: \RR^{+} \to \left\langle -1, 1 \right\rangle}\)
\(\displaystyle{ f (x+3) - f(x+2) = 3 \lfloor x + \lfloor x \rfloor -2 \lfloor x+1 \rfloor \rfloor}\) dla \(\displaystyle{ x \in \RR}\).
Udowodnić, że \(\displaystyle{ f}\) jest okresowa.

2. Dla jakich \(\displaystyle{ f: \ZZ \to \ZZ}\) jest \(\displaystyle{ f( m+ f (f(n)) )= - f( f(m+1)) - n}\) dla \(\displaystyle{ m, n \in \ZZ}\) ?

3. Wyznaczyć \(\displaystyle{ f}\) takie, że \(\displaystyle{ \begin{cases}f(-f(x)) =f( f(x)) =f(x)^2 \\ f(x) \leq f(y) \ dla \ x \leq y \end{cases}}\)

4. Dla jakich \(\displaystyle{ f: \NN \to \NN}\) jest \(\displaystyle{ f( mn) + f( m+n) =f(m)f(n) + 1}\) dla \(\displaystyle{ m, n \in \NN}\) ?

5. Dla jakich \(\displaystyle{ f: \RR^{+} \to \RR^{+}}\) jest \(\displaystyle{ x^2 (f (x)+ f(y))= (x+y) f( f(x)y )}\) dla \(\displaystyle{ x, y > 0}\) ?

6. Dla jakich \(\displaystyle{ f: \RR \to \RR}\) jest \(\displaystyle{ f( x+ f(y+z)) + f( z+ f(y+x)) =2y}\) dla \(\displaystyle{ x, y, z \in \RR}\) ?

7. Wyznaczyc \(\displaystyle{ f}\) jeśli \(\displaystyle{ f(x- f(y)) = 1-x-y}\) dla \(\displaystyle{ x, y \in \RR}\)
Ostatnio zmieniony 8 lip 2015, o 20:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9724
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2633 razy

[MIX] 7 fajnych równań funkcyjnych

Post autor: »

7:    
Q.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3035
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

[MIX] 7 fajnych równań funkcyjnych

Post autor: bakala12 »

7.:    
Ajć, czemu się spóźniłem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9724
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2633 razy

[MIX] 7 fajnych równań funkcyjnych

Post autor: »

6:    
Q.
marcin7Cd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 139
Rejestracja: 31 gru 2013, o 13:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: łódź
Pomógł: 61 razy

[MIX] 7 fajnych równań funkcyjnych

Post autor: marcin7Cd »

1.
Zadanie 54. z 101 Nierozwiązanych
Ukryta treść:    
2.
Ukryta treść:    
5.
Ukryta treść:    
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7336
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

[MIX] 7 fajnych równań funkcyjnych

Post autor: Kartezjusz »

4. Ciekawe
Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ