Równania z kreską ułamkową.

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
falek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 lip 2015, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 1 raz

Równania z kreską ułamkową.

Post autor: falek »

Witam.
Za rok mam zacząć się uczyć rozszerzonej matematyki, od początku biorę korepetycje - wybrałem z dwojga złego, pod koniec zaczęło jakoś trójkowo iść, uznałem, że lepsze to niż geografia. Ćwiczenia zacząłem już od algebry.
Z równaniami typu:
\(\displaystyle{ 2x+10=7x-5 \\
2x - 7x = -5 - 10 \\
-5x = -15/:-5}\)

\(\displaystyle{ x = 3}\) (dotyczy też opcji z ułamkami) sb radzę

Problem mam tylko z przykładami typu:
\(\displaystyle{ \frac{x-5}{x+2}=0}\)

Wiem o równaniach obustronnych, z oczywistych przyczyn wykluczam, że \(\displaystyle{ x=-2}\). Nie wiem tak naprawdę do czego dążę. Wydaje mi się, że korepetytor coś wspominał, że w takich przykładach \(\displaystyle{ x-5}\) bierzemy w nawias i traktujemy jako jedno wyrażenie, tak samo z \(\displaystyle{ x-2}\), ale nie jestem pewny. Nwm tak naprawdę do jakiej postaci dążę - wiem, że poznać \(\displaystyle{ x}\). Przychodzi mi na myśl, żeby wartości pod i nad kreskową ułamkową były takie same, lub, aby pod kreską było \(\displaystyle{ 1}\) - o to chodzi? Jest jakiś "algorytm" (tak jak przy prostszych równaniach jak te które podałem wyżej?)
Ostatnio zmieniony 3 lip 2015, o 19:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5027
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Równania z kreską ułamkową.

Post autor: cosinus90 »

Szczerze mówiąc nie rozumiem, o co pytasz. Równania "ułamkowe" - czyli równania wymierne, stosując terminologię matematyczną - rozwiązuje się tak jak napisałeś, wyznacza się najpierw dziedzinę na podstawie mianownika ułamka, a następnie przyrównuje się licznik do zera (zakładając, że po drugiej stronie równania jest zero).
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36051
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Równania z kreską ułamkową.

Post autor: Jan Kraszewski »

falek pisze:Nwm tak naprawdę do jakiej postaci dążę - wiem, że poznać \(\displaystyle{ x}\).
Tu nie chodzi o przekształcanie tego ułamka. Po ustaleniu dziedziny musisz skorzystać z wiedzy, że ułamek jest równy zero dokładnie wtedy, gdy jego licznik jest równy zero.

JK
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2649
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 370 razy

Równania z kreską ułamkową.

Post autor: Dilectus »

Nie wiem tak naprawdę do czego dążę.
Twoim zadaniem jest rozwiązanie "równania z kreską ułamkową", czyli tego:
\(\displaystyle{ \frac{x-5}{x+2}=0}\)

Rozwiązanie tego równania sprowadza się do odpowierdzi na pytanie: Kiedy ułamek równa się zeru?

Oczywiście ułamek równy jest zeru, gdy jego licznik równa się zeru. Możemy więc napisać:

\(\displaystyle{ \frac{x-5}{x+2}=0 \ \Leftrightarrow \ x-5 =0, c \Leftrightarrow \text{czyli gdy} \ x=5}\).
Musimy jeszcze wykluczyć przypadek zerowania się mianownika, bo mianownik ułamka nie może być zerem.

Zatem trzeba napisać

\(\displaystyle{ x+2 \neq 0 \Rightarrow \ x \neq -2}\). To ustalanie niedozwolonych w równaniu iksów zwiemy wyznaczaniem dziedziny równania.
Ostatnio zmieniony 3 lip 2015, o 19:35 przez Dilectus, łącznie zmieniany 1 raz.
falek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 lip 2015, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 1 raz

Równania z kreską ułamkową.

Post autor: falek »

Przyrównuje do 0 czyli po prostu robi tak, żeby wartość licznika wynosiła 0? Z tego wynika, że tutaj na logikę będzie 5, taka odpowiedź jest w odpowiedziach, więc wydaje się ok, ale mianownik tak po prostu "zostawiam"? I czy w tego typu przykładach zawsze wychodzi równanie toższamościowe to jest - \(\displaystyle{ 0=0}\)? Proszę o odpowiedź czy mianownik mogę tak bez niczego potraktować jakby go nie było, a jeśli nie co z nim robić. Proszę o wytłumaczenie i może kilka tego typu przykładów. Dziękuję za pomoc.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36051
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Równania z kreską ułamkową.

Post autor: Jan Kraszewski »

falek pisze:Przyrównuje do 0 czyli po prostu robi tak, żeby wartość licznika wynosiła 0?
Tak.
falek pisze:I czy w tego typu przykładach zawsze wychodzi równanie tożsamościowe to jest - \(\displaystyle{ 0=0}\)?
Ale gdzie Ci wychodzi takie równanie? Po podstawieniu \(\displaystyle{ x=5}\)? No tak powinno być. Skoro to jest rozwiązanie, to po podstawieniu powinna Ci wyjść prawda i dotyczy to każdego równania, które rozwiązujesz, nie tylko tego.
falek pisze:Proszę o odpowiedź czy mianownik mogę tak bez niczego potraktować jakby go nie było, a jeśli nie co z nim robić.
Mianownik nie ma wpływu na zerowanie się ułamka, ma natomiast wpływ na dziedzinę.

JK
falek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 lip 2015, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 1 raz

Równania z kreską ułamkową.

Post autor: falek »

Właśnie patrząc na rozwiązanie tego przykładu tak myślałem, ale tego mianownika nie byłem pewny. Dziękuję za pomoc i mam prośbę - możecie dać kilka podobnych przykładów? (w tym takich gdzie po drugiej stronie nie wychodzi 0, żebym spróbował?
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2649
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 370 razy

Równania z kreską ułamkową.

Post autor: Dilectus »

Proszę o odpowiedź czy mianownik mogę tak bez niczego potraktować jakby go nie było
Możesz, ale tylko wtedy, gdy wiesz, że ten mianownik nie jest zerem. I to tylko w przypadkach, gdy prawą stroną "równania z kreską ułamkową" jest zero. Jeśli prawa strona "równania z kreską ułamkową" nie jest zerem, to trzeba je rozwiązywać wg powszechnie znanych zasad rozwiązywania równań wymiernych.



-- 3 lip 2015, o 19:11 --
możecie dać kilka podobnych przykładów? (w tym takich gdzie po drugiej stronie nie wychodzi 0, żebym spróbował?
Weźmy proste równanie wymierne

\(\displaystyle{ \frac{x-a}{x-b}=\text{coś tam}}\)

1. Najpierw określamy dziedzinę, czyli zbiór dozwolonych iksów.
W tym równaniu musi być

\(\displaystyle{ x \neq b}\)

2. Przenieśmy wszystko na jedną stronę

\(\displaystyle{ \frac{x-a}{x-b}-\text{coś tam}=0}\)

3. Sprowadźmy lewą stronę do wspólnego mianownika

\(\displaystyle{ \frac{x-a}{x-b}- \frac{\left( \text{coś tam}\right)\left( x-b\right) }{x-b} =0}\)

4. Napiszmy to na jednej kresce

\(\displaystyle{ \frac{x-a-\left( \text{coś tam}\right)\cdot \left( x-b\right)}{x-b}=0}\)

5. I teraz licznik przyrównujemy do zera

\(\displaystyle{ x-a-\left( \text{coś tam}\right) \cdot \left( x-b\right)=0}\)

\(\displaystyle{ x\left( 1-\text{coś tam}\right) =a-b \cdot \left( \text{coś tam}\right)}\)

\(\displaystyle{ x= \frac{a-b \cdot \left( \text{coś tam}\right)}{ 1-\text{coś tam} }}\)

Oczywiście musi być \(\displaystyle{ \text{coś tam} \neq 1}\) (dlaczego?)

falek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 lip 2015, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 1 raz

Równania z kreską ułamkową.

Post autor: falek »

Nie dzielimy przez 0 - a ten przykład? Mogę go traktować jak proporcję?

\(\displaystyle{ \frac{3x-1}{x+2}= \frac{2}{3} \\
(3x-1) \cdot 3=(x+2) \cdot 2 \\
9x-3=2x+4 \\
9x-2x=4+3 \\
7x=7/:7 \\
x=1}\)

Wow, zaczyna wychodzić. Ogólnie czy zawsze będzie tu można wykorzystywać proporcję? W sumie chyba bardziej się bałem, że tego nie umiem niż nie umiem.
Ostatnio zmieniony 3 lip 2015, o 21:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 5 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36051
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Równania z kreską ułamkową.

Post autor: Jan Kraszewski »

falek pisze:\(\displaystyle{ 9x-2x=4+3 \\
7=7}\)
A co to jest? Bo na pewno nie rozwiązanie.
falek pisze:Ogólnie czy zawsze będzie tu można wykorzystywać proporcję?
W równaniach można, ale nie zapominaj o dziedzinie.

JK
falek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 lip 2015, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 1 raz

Równania z kreską ułamkową.

Post autor: falek »

Wybaczcie, chyba zmęczenie. Teraz wszystko jest ok?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36051
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5341 razy

Równania z kreską ułamkową.

Post autor: Jan Kraszewski »

Teraz tak (tylko nie sprawdziłeś dziedziny).

JK
falek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 lip 2015, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 1 raz

Równania z kreską ułamkową.

Post autor: falek »

A przykład:

\(\displaystyle{ \frac{1}{x-1} +2=0}\)

Na ten już nie mam pomysłu.

\(\displaystyle{ x \neq 1}\) to na pewno, ale co dalej?

Dobra wiem - jest jakiś sposób, żeby sobie z tym radzić? Musiałem zobaczyć podobny (nie identyczny) przykład na video, aby wiedzieć co zrobić, a samemu myślałem długo i nic, a to jeden z prostszych:
\(\displaystyle{ \frac{1}{x-1} +2=0/:(x-1) \\
1+2(x-1)=0 \\
1+2x-2=0 \\
2x=2-1 \\
2x=1/:2}\)

\(\displaystyle{ x= \frac{1}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 4 lip 2015, o 20:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
cz0rnyfj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 25 cze 2013, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 26 razy

Równania z kreską ułamkową.

Post autor: cz0rnyfj »

\(\displaystyle{ \frac{1}{x-1} +2=0/:(x-1)}\)

Tutaj to mnożysz zamiast dzielić. Reszta widzę że dobrze więc pewnie pomyliłeś znaki jak pisałeś...
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1703
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 411 razy

Równania z kreską ułamkową.

Post autor: pesel »

falek pisze:A przykład:

\(\displaystyle{ \frac{1}{x-1} +2=0}\)
Skoro lubisz z proporcji:

\(\displaystyle{ \frac{1}{x-1} =\frac{-2}{1}}\)
ODPOWIEDZ