WITAM!
Kolejny problem, a raczej sprzecznosc z wynikiem :/ Przyklad:
\(\displaystyle{ \int \frac{(\pi-arcsinx)dx}{\sqrt{1-x^{2}}}}\)
Moje rozwiazanie:
\(\displaystyle{ arcsinx-\pi=-t\\
\frac{dx}{\sqrt{1-x^{2}}}=-dt\\
\\
-\int tdt=-\frac{t^{2}}{2}=\frac{-(\pi-arcsinx)^{2}}{2}}\)
Podczas gdy w odpowiedziach wyglada na calkowanie przez czesci:
\(\displaystyle{ \pi-arcsinx-\frac{1}{2}(arcsinx)^{2}}\)
Dziex za kazda pomoc. POZDRO
Calka nieoznaczona z arcusem
-
matteuszek
- Użytkownik

- Posty: 33
- Rejestracja: 13 gru 2006, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 5 razy
Calka nieoznaczona z arcusem
proste sprawdzenie:
\(\displaystyle{ (\frac{-(\pi-arcsinx)^{2}}{2})'= \frac{(\pi-arcsinx)}{\sqrt{1-x^{2}}}}\)
wiec w odp jest błąd a Ty robisz dobrze na to wygląda
\(\displaystyle{ (\frac{-(\pi-arcsinx)^{2}}{2})'= \frac{(\pi-arcsinx)}{\sqrt{1-x^{2}}}}\)
wiec w odp jest błąd a Ty robisz dobrze na to wygląda
-
luka52
- Użytkownik

- Posty: 8297
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1814 razy
Calka nieoznaczona z arcusem
Wynik masz dobry.
Co do wyniku w książce, to trochę dziwne, bo po jego zróżniczkowaniu, otrzymujemy:
\(\displaystyle{ - \frac{1+ \arcsin x}{\sqrt{1-x^2}}}\)
Więc na pewno nie jest to tak jak powinno.
BTW. Jeżeli nie jesteś pewien, czy Twój wynik jest dobry, zróżniczkuj go!
Co do wyniku w książce, to trochę dziwne, bo po jego zróżniczkowaniu, otrzymujemy:
\(\displaystyle{ - \frac{1+ \arcsin x}{\sqrt{1-x^2}}}\)
Więc na pewno nie jest to tak jak powinno.
BTW. Jeżeli nie jesteś pewien, czy Twój wynik jest dobry, zróżniczkuj go!
- bartek87
- Użytkownik

- Posty: 33
- Rejestracja: 8 maja 2007, o 23:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czerwionka
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 3 razy
Calka nieoznaczona z arcusem
a nie lepiej licznik rozbić na dwie części i mamy 2 całki pierwsza wynosi \(\displaystyle{ \pi \arcsin x}\) a druga wyniesie \(\displaystyle{ \frac{1}{2}\arcsin^2x}\)
-
luka52
- Użytkownik

- Posty: 8297
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1814 razy
Calka nieoznaczona z arcusem
bartek87, tak na prawdę, to nie ma wielkiej różnicy jaką metodę wybierzesz.
Zwłaszcza, że po rozdieleniu na dwie całki i tak wypadałoby zastosować podstawienie i wyjdzie nawet więcej roboty (co prawda minimalnie, ale jednak).
Zwłaszcza, że po rozdieleniu na dwie całki i tak wypadałoby zastosować podstawienie i wyjdzie nawet więcej roboty (co prawda minimalnie, ale jednak).
