\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0} \frac{\ e^{-x} -1}{\ln (1+2x)}}\)
Stosować tutaj regułę de hopitala czy jakoś probować rozkłądać
Thanks for any help!
Granica!
- max
- Użytkownik

- Posty: 3242
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Granica!
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0} \frac{e^{-x} - 1}{\ln (1 + 2x)} = \lim_{x\to 0}\left(-\frac{1}{2}\cdot \frac{e^{-x} - 1}{-x}\cdot \frac{2x}{\ln (1 + 2x)}\right) = -\frac{1}{2}}\)
