Granice ciągów

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
mohini
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 18 gru 2006, o 10:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Granice ciągów

Post autor: mohini »

Witam ma problem i proszę o pomoc z tymi granicami :D

\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty} \frac{2 n^2 + n\sin (n^n)}{1- 5 n^3}}\)


Oraz

\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty}\sqrt{e^{-n} + 1}}\)
wiem, że trzeba tutaj z 3 ciagów, ale nie wiem za bardzo jak!
please help...egzamin mam w poniedziałek !!!

Drugi przykład też mogłaś w LaTeX-u zapisać... no i ten 'ech' w temacie jakoś mało adekwatny do treści zadania...
max
Ostatnio zmieniony 23 cze 2007, o 21:02 przez mohini, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3242
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

Granice ciągów

Post autor: max »

\(\displaystyle{ \frac{2n^{2} - n}{1 - 5n^{3}}\leqslant \frac{2n^{2} + n\sin(n^{n})}{1 - 5n^{3}} \leqslant \frac{2n^{2} + n}{1 - 5n^{3}}}\)
I teraz wystarczy pokazać, że ograniczenia zbiegają do zera, dla przykładu prawe:
\(\displaystyle{ \lim_{n\to }\frac{2n^{2} + n}{1 - 5n^{3}} = \lim_{n\to }\frac{\frac{2}{n} + \frac{1}{n^{2}}}{\frac{1}{n^{3}} - 5} = 0}\)

Odnośnie drugiego przykładu (nie jestem pewien czy miał on tak wyglądać)
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \sqrt{e^{-n} + 1} = \sqrt{0 + 1} = 1}\)
Ostatnio zmieniony 24 cze 2007, o 12:22 przez max, łącznie zmieniany 1 raz.
mohini
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 18 gru 2006, o 10:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Granice ciągów

Post autor: mohini »

Dokładnie tak miał wygladać...ale mam pytanko do tego przykładu
Czy mam stosowac tutja granice 3 ciagow bo juz zglupialam... Czy po prostu to zapisales inaczej?
Dzieki Ci bardzo
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3242
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

Granice ciągów

Post autor: max »

Tak, korzystam oczywiście (w pierwszym przykładzie) z twierdzenia o trzech ciągach - dwa ciągi będące ograniczeniami ciągu badanego zbiegają do zera, więc i ów ciąg którym się interesujemy, zbiega do 0.

Drugi przykład z prostych twierdzeń o granicach ciągów - granica sumy jest sumą granic, granica pierwiastka jest pierwiastkiem granicy (oczywiście przy zalożeniach, że odpowiednie granice istnieją, a wspomniane wyrażenia (pierwiastek) mają sens liczbowy).
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1294
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

Granice ciągów

Post autor: setch »

max, \(\displaystyle{ \sqrt{0+1}=1}\)
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3242
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

Granice ciągów

Post autor: max »

No tak, nie umiem dodawać...
ODPOWIEDZ