program do wykresów

Mathematica, Matlab, Statistica, LaTeX i wszelkiego rodzaju oprogramowanie przydatne matematykowi w pracy. Miejsca w sieci poświęcone zagadnieniu.
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3040
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

program do wykresów

Post autor: loitzl9006 »

znacie może program do rysowania wykresów funkcji trygonometrycznych, z tym że na osi \(\displaystyle{ x}\) musi podpisywać punkty \(\displaystyle{ \frac{\pi}2, \ \pi, \ \frac{3\pi}2,...}\) a nie tradycyjnie \(\displaystyle{ 1,2,3,4,...}\) ?
Lothmel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 1 lut 2012, o 20:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: StW/Kr
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 11 razy

program do wykresów

Post autor: Lothmel »

Gnuplot. Możesz sobie poustawiać skale osi, itp. Nie nadaje się do wykresów 3D. Jest darmowy.

Kod: Zaznacz cały

http://www.gnuplotting.org/set-your-tic-labels-to-use-pi-or-to-be-blank/
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

program do wykresów

Post autor: Medea 2 »

Gnuplot to przeżytek, tylko może mi robić wykresy.
Lothmel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 1 lut 2012, o 20:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: StW/Kr
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 11 razy

program do wykresów

Post autor: Lothmel »

A do tego nie trzeba umieć pythona? Bo z tego co mi pokazuje internet to jest to po prostu biblioteka pythona do rysowania wykresów (coś jak Cernowski ROOT ?). Warto zaznaczyć, bo np. Windowsy nie mają zainstalowanego interpretatora do tego, z tego co się orientuję.
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3040
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

program do wykresów

Post autor: loitzl9006 »

nie wiesz może jak w tym gnuplot zrobić żeby było widać osie \(\displaystyle{ x,y}\) układu współrzędnych ?
Lothmel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 1 lut 2012, o 20:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: StW/Kr
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 11 razy

program do wykresów

Post autor: Lothmel »

Podpisy osi?
set xlabel "Podpis osi x"
set ylabel "Podpis osi y"
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3040
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

program do wykresów

Post autor: loitzl9006 »

nie, nie chodzi mi o podpisy
na razie mam sam wężyk sinusa
a chciałbym żeby mi narysowało jeszcze oprócz wężyka, linie układu współrzędnych
mikos02
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 27 cze 2015, o 18:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kutno
Pomógł: 6 razy

program do wykresów

Post autor: mikos02 »

Jeśli trzeba zrobić wykres tak "na szybko" to dobrym rozwiązaniem może być użycie aplikacji Graph:

Kod: Zaznacz cały

https://www.padowan.dk/features/


A jeśli ktoś zna LaTeX-a to jednym z lepszych rozwiązań jest pgfplots:

Kod: Zaznacz cały

http://pgfplots.sourceforge.net/
hubot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 4 sty 2015, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

program do wykresów

Post autor: hubot »

Wolfram|Alpha
Wolfram Mathematica
Matlab
Manius88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 cze 2015, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

program do wykresów

Post autor: Manius88 »

Ja mam ten program. Jest dobry.
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3040
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

program do wykresów

Post autor: loitzl9006 »

dzięki wam za odpowiedzi

w międzyczasie znalazłem Desmos też świetny program polecam wszystkim, intuicyjna obsługa co ważne nawet instalować nie trzeba, działa online
MathStudent
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 12 lip 2015, o 21:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

program do wykresów

Post autor: MathStudent »

możesz spróbować
hubot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 4 sty 2015, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

program do wykresów

Post autor: hubot »

Polecam też próbować Scilab
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22461
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3852 razy

program do wykresów

Post autor: a4karo »

Tyle, że żaden z nich sam wykresów nie zrobi: trochę jednak trzeba poczytać i popisać.
ODPOWIEDZ