Mam takie oto pytanie
Jeżeli potęguje liczbe zespoloną to jak mam sie pozbyć wysokich potęg??
Mam na przyklad z= 2^32 (cos 32 Π/3 + isin 32 Π/3)
Co mam z tym zrobić dalej?
Potęgowanie liczby zespolonej
-
matteuszek
- Użytkownik

- Posty: 33
- Rejestracja: 13 gru 2006, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 5 razy
Potęgowanie liczby zespolonej
nie pozbędziesz sie ich, bo te wysokie potęgi takie powinny być, mogą one Ci sie skracać z innymi liczbami. obliczasz sin i cos dla tych liczb i nic więcej.
-
Jopekk
- Użytkownik

- Posty: 102
- Rejestracja: 9 maja 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Edynburg
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 15 razy
Potęgowanie liczby zespolonej
\(\displaystyle{ z=2^{32}(\cos(32 \cdot \frac{\pi}{3} +i(\sin(32 \cdot \frac{\pi}{3})}\)
\(\displaystyle{ z=2^{32}(\cos(2 \cdot \frac{\pi}{3} +i(\sin\2 \cdot \frac{\pi}{3})}\)
(Odejmujemy \(\displaystyle{ 10\pi}\)->patrz podis[/latex]),
\(\displaystyle{ z=2^{32}(\frac{-1}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2})}\)
\(\displaystyle{ z=2^{31}(-1+i\sqrt{3})}\)
\(\displaystyle{ z=2^{32}(\cos(2 \cdot \frac{\pi}{3} +i(\sin\2 \cdot \frac{\pi}{3})}\)
(Odejmujemy \(\displaystyle{ 10\pi}\)->patrz podis[/latex]),
\(\displaystyle{ z=2^{32}(\frac{-1}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2})}\)
\(\displaystyle{ z=2^{31}(-1+i\sqrt{3})}\)
Potęgowanie liczby zespolonej
Jopekk pisze:\(\displaystyle{ z=2^{32}(\cos(32 \cdot \frac{\pi}{3} +i(\sin(32 \cdot \frac{\pi}{3})}\)
\(\displaystyle{ z=2^{32}(\cos(2 \cdot \frac{\pi}{3} +i(\sin\2 \cdot \frac{\pi}{3})}\)
(Odejmujemy \(\displaystyle{ 10\pi}\)->patrz podis[/latex]),
\(\displaystyle{ z=2^{32}(\frac{-1}{2}+i\frac{\sqrt{3}}{2})}\)
\(\displaystyle{ z=2^{31}(-1+i\sqrt{3})}\)
Dziekuje wam bardzo
