Wspolrzedne biegunowe

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mohini
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 18 gru 2006, o 10:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Wspolrzedne biegunowe

Post autor: mohini »

Mam podać wspólrzedne biegunowe punktu ( - Π,Π ).
Jak mam to zrobić? jak wyliczyć z tego moduł?
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2352
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

Wspolrzedne biegunowe

Post autor: bolo »

\(\displaystyle{ (r,\varphi)=\left(\sqrt{2}\pi,\frac{3}{2}\pi\right)}\)
mohini
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 18 gru 2006, o 10:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Wspolrzedne biegunowe

Post autor: mohini »

bolo pisze:\(\displaystyle{ (r,\varphi)=\left(\sqrt{2}\pi,\frac{3}{2}\pi\right)}\)
mogłabym prosić o wytłumaczennie skad się wzieło 3/2 Π??
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2352
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

Wspolrzedne biegunowe

Post autor: bolo »

Należy wykonać obrót promienia wodzącego o \(\displaystyle{ \frac{3}{2}\pi}\) od osi biegunowej.
ODPOWIEDZ