Prąd zmienny - metoda oczkowa - dobrze policzyłem?

BeHappy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 239
Rejestracja: 18 lis 2014, o 19:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy

Prąd zmienny - metoda oczkowa - dobrze policzyłem?

Post autor: BeHappy »

AU
AU
8983336900_1433961435_thumb.jpg (4.49 KiB) Przejrzano 405 razy
[/url]

\(\displaystyle{ I_{I} \cdot Z_{11}-I_{II} \cdot Z_{12}-I_{III} \cdot Z_{13}=E_{11}}\)
\(\displaystyle{ -I_{I} \cdot Z_{21}+I_{II} \cdot Z_{22}-I_{III} \cdot Z_{23}=E_{22}}\)
\(\displaystyle{ -I_{I} \cdot Z_{31}-I_{II} \cdot Z_{32}+I_{III} \cdot Z_{33}=E_{33}}\)

A więc:

Impedancje:

\(\displaystyle{ Z_{11}=jX_{L}=5j
Z_{12}=Z_{21}=0
Z_{13}=Z_{31}=0
Z_{22}=-jX_{C}+R=1-2j
Z_{23}=Z_{32}=R=-1
Z_{33}=R=1}\)


Napięcia:

\(\displaystyle{ E_{11}=E
E_{22}=-E
E_{33}=-U_{x}}\)


Dodatkowo: \(\displaystyle{ I_{III}=-J=-1}\)

\(\displaystyle{ I_{I} \cdot 5j=-2j \quad I_{I}=-0.4}\)

\(\displaystyle{ I_{II} \cdot (1-2j)-(-1) \cdot 1=2j \quad I_{II}=0.6+0,8j}\)
\(\displaystyle{ -(0.6+0.8j)+(-1) \cdot 1=-U_{X} \quad U_{X}=1.6-0.8j}\)

\(\displaystyle{ E_{T}=E+I_{1} \cdot jX_{L} \quad E_{T}=-2j-0.4 \cdot 5j=-4j}\)

??
Ostatnio zmieniony 11 cze 2015, o 21:31 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1912
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

Prąd zmienny - metoda oczkowa - dobrze policzyłem?

Post autor: kalwi »

Jaki jest sens pisania jakichś \(\displaystyle{ Z_{12}, Z_{13}}\) itd., które są równe 0? Co to w ogóle jest?
Po drugie, zaznaczaj kierunki prądów, a nie mamy się domyślać.
Nie chce mi się tego sprawdzać, bo za mało czytelnie jest napisane, także po prostu zapiszę prawidłowe równania. Poza tym nie wiedzieć czemu, masz 3 równania z napięciowego prawa Kirchhoffa, a można zapisać je tutaj dwa.
AU
AU
v5TygST.png (120.91 KiB) Przejrzano 405 razy
\(\displaystyle{ -I_1 \cdot jX_L-E_T+E=0 \\ \\ -E+E_T+jI_1X_C-(I_1+J)R=0}\)
BeHappy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 239
Rejestracja: 18 lis 2014, o 19:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy

Prąd zmienny - metoda oczkowa - dobrze policzyłem?

Post autor: BeHappy »

kalwi pisze:Jaki jest sens pisania jakichś \(\displaystyle{ Z_{12}, Z_{13}}\) itd., które są równe 0? Co to w ogóle jest?
Po drugie, zaznaczaj kierunki prądów, a nie mamy się domyślać.
Nie chce mi się tego sprawdzać, bo za mało czytelnie jest napisane, także po prostu zapiszę prawidłowe równania. Poza tym nie wiedzieć czemu, masz 3 równania z napięciowego prawa Kirchhoffa, a można zapisać je tutaj dwa.
AU
AU
v5TygST.png (120.91 KiB) Przejrzano 405 razy


\(\displaystyle{ -I_1 \cdot jX_L-E_T+E=0 \\ \\ -E+E_T+jI_1X_C-(I_1+J)R=0}\)

Bo my tak piszemy i tyle. To zestaw równań ułożonych dla tego obwodu, który zaś można prosto rozwiązać. Nie rozchodziło się o rozwiązywanie z Kirchoffa, a oczkową.
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1912
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

Prąd zmienny - metoda oczkowa - dobrze policzyłem?

Post autor: kalwi »

Pisać sobie możecie jak chcecie, tylko to najzwyczajniej w świecie jest nieczytelne.
BeHappy pisze:Nie rozchodziło się o rozwiązywanie z Kirchoffa, a oczkową.
To ciekawe.
BeHappy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 239
Rejestracja: 18 lis 2014, o 19:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy

Prąd zmienny - metoda oczkowa - dobrze policzyłem?

Post autor: BeHappy »

kalwi pisze:Pisać sobie możecie jak chcecie, tylko to najzwyczajniej w świecie jest nieczytelne.
BeHappy pisze:Nie rozchodziło się o rozwiązywanie z Kirchoffa, a oczkową.
To ciekawe.
No ciekawe, ciekawe. Miałeś sprawdzić czy jest dobrze, a nie marudzić.
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1912
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

Prąd zmienny - metoda oczkowa - dobrze policzyłem?

Post autor: kalwi »


Zabawny jesteś, naprawdę.
Uczą was zapisywać równania oczkowe jakimś zidiociałym sposobem, zapisujesz równania w TeX-u i nie potrafisz nawet zrobić nowej linii, co potęguje nieczytelność tych wypocin.
Nie zaznaczasz prądów na schemacie i oczekujesz, że ktoś się będzie domyślał, o co ci chodziło.
I na koniec jeszcze mi piszesz, że 'nie chodziło o rozwiązywanie z Kirchhoffa, a oczkową.'
To wytłumacz mi proszę, czym się różni metoda oczkowa, od metody praw Kirchhoffa. Z chęcią się tego dowiem.

Edit: chyba, że chodzi o metodę Maxwella. O tym nie pomyślałem.
ODPOWIEDZ