Witam, wpadło mi w ręce poniższe równanie. Zadanie jest z finału dla gimnazjum Donośląskich Meczy Matematycznych Edycja x z lat 2010/2011. Poproszę o wskazówkę dotyczącą rozwiązania:
\(\displaystyle{ \sqrt{4x-4-x ^{2}}\le x ^{2011} +2011}\)
Z góry dziękuje.
Dolnośląskie Mecze Matematyczne Edycja X 2010/1011
-
Damian1996
- Użytkownik

- Posty: 39
- Rejestracja: 21 mar 2014, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krynica/Kraków
- Podziękował: 1 raz
Dolnośląskie Mecze Matematyczne Edycja X 2010/1011
Hmm ja bym radził zapisać wyrażenie pod pierwiastkiem w takiej postaci:
\(\displaystyle{ \sqrt{-(x-2) ^{2} }}\)
Można zauważyć, że jedynym x należącym do dziedziny jest wtedy x=2.
\(\displaystyle{ \sqrt{-(x-2) ^{2} }}\)
Można zauważyć, że jedynym x należącym do dziedziny jest wtedy x=2.
Ostatnio zmieniony 8 cze 2015, o 17:02 przez Damian1996, łącznie zmieniany 1 raz.
Dolnośląskie Mecze Matematyczne Edycja X 2010/1011
Bardziej bym szła w kierunku podniesienia obydwóch stron do kwadratu by pozbyć się pierwiastka. Ale nie wiem czy dobrze myślę.
- musialmi
- Użytkownik

- Posty: 3446
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
Dolnośląskie Mecze Matematyczne Edycja X 2010/1011
Natasha, rozwiązanie Damiana jest idealne. A podnieść do kwadratu obustronnie nie możesz, bo nie wiesz czy znaki obu stron są takie same.
