Funkcja rosnąca uzasadnienie

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
gblablabla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 420
Rejestracja: 6 lis 2010, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Clausthal-Zellerfeld
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 25 razy

Funkcja rosnąca uzasadnienie

Post autor: gblablabla »

Funkcja \(\displaystyle{ f : \mathbb{R} \rightarrow \mathbb{R}}\) różniczkowalna, ściśle rosnąca i spełniająca warunek \(\displaystyle{ f'(a) = 0}\) dla nieskończenie wielu \(\displaystyle{ a}\)...

Czy to może być np. \(\displaystyle{ f(x) = x + \sin(x)}\)?
Intuicyjnie... ale jak uzasadnić, że ta funkcja jest rosnąca?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Funkcja rosnąca uzasadnienie

Post autor: a4karo »

Dla \(\displaystyle{ x<y}\) mamy \(\displaystyle{ y+\sin y -(x+\sin x)=\int_x^y (1-\cos t) dt>0}\)
gblablabla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 420
Rejestracja: 6 lis 2010, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Clausthal-Zellerfeld
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 25 razy

Funkcja rosnąca uzasadnienie

Post autor: gblablabla »

Dzięki!
ODPOWIEDZ