[Trygonometria] tożsamość trygonometryczna

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
alfred0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 7 cze 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 38 razy

[Trygonometria] tożsamość trygonometryczna

Post autor: alfred0 »

Pokaż że jeśli \(\displaystyle{ \dfrac{\cos x}{\cos y}+\dfrac{\sin x}{\sin y}=-1}\), to \(\displaystyle{ \dfrac{\cos^3 y}{\cos x}+\dfrac{\sin^3 y}{\sin x}=1}\).
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13374
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

[Trygonometria] tożsamość trygonometryczna

Post autor: mol_ksiazkowy »

Zadanie z Nierozwiązanych 5
Ukryta treść:    
Ostatnio zmieniony 28 mar 2016, o 23:01 przez mol_ksiazkowy, łącznie zmieniany 2 razy.
alfred0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 7 cze 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 38 razy

[Trygonometria] tożsamość trygonometryczna

Post autor: alfred0 »

Z tego co pamietam nalezy to dodać do siebie i kombinowac
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13374
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

[Trygonometria] tożsamość trygonometryczna

Post autor: mol_ksiazkowy »

Z tego co pamietam nalezy to dodać do siebie i kombinowac
Ukryta treść:    
alfred0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 7 cze 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 38 razy

[Trygonometria] tożsamość trygonometryczna

Post autor: alfred0 »

Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ